Svaki peti radnik u Hrvatskoj zaposlen je na određeno vrijeme. Da je nesigurnost radnika sve veća pokazuje istraživanje Instituta za razvoj i međunarodne odnose. U prošloj je godini više od 95 posto novozaposlenih bilo prijavljeno na ugovor na određeno vrijeme, a samo 5 posto za stalno. Ovo istraživanje financirala je Europska Komisija, koju zanima sigurnost radnih mjesta u novim državama članicama.


Neven Lončarek opet je na burzi rada. Posao pomoćnog kuhara u jednom vrtiću nije dugo trajao.

Vezani članci Ilustracija - 1 Skraćeni radni tjedan i dalje kao SF: Umjesto da radimo kraće za više, radit ćemo duže za isto ili još i manje? Porezno rasterećenje - Veće plaće - 1 Vlada najavljuje porezno rasterećenje: Izračunali smo koliko bi i kome od Nove godine plaće trebale rasti

'To se sve dogodilo u tjedan dana. Jer ni ravnateljica nije znala da će se vratiti zamjena koja je bila na bolovanju', kaže 21-godišnjak.

Da je nesigurno i samozapošljavanje zna Čedomir Zrnec, koji ima OPG.

'Tu ste prepušteni sami sebi. Konkretno ja proizvodim samo za ovo jedno prodajno mjesto, moram imati veliki asortiman robe'.

Sigurnost ne pruža ni rad na određeno vrijeme. A broj takvih ugovora u prošloj se godini popeo na 95 posto. Najviše su pogođeni mladi.

'Oni nemaju naravno trajni ugovor o radu. Njihove plaće su manje, ne uživaju sva ona socijalna prava i prava iz radnog odnosa', pojasnila je Višnja Samardžija iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

U ukupnoj zaposlenosti, svaki je 5. radnik na određeno. A broj takvih još će rasti, predviđaju sindikati.

'I zbog različitih zlouporaba poslodavaca koji na različite načine taj sustav i koriste da bi kod sebe smanjili rizike na minimum. I da bi zapravo radnik jedino bio taj koji živi i radi u nesigurnim uvjetima', kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

U udruzi poslodavaca pak kažu, krivo je nefleksibilno tržište rada.

'Ne ide na ruku ni poslodavcima jer to znači da imate nesigurnu mogućnost završavanja poslova. Znači vi danas imate firmu, imate posao, ali nitko ne zna da li ćete ga imati sutra. I dok god je takva situacija tu nesigurnost dijele i poslodavci i radnici', kaže predsjednik HUP-a Davor Majetić.

Tehnička ministrica rada, krivca vidi u nedostatku radnih mjesta i u neravnoteži između ponude i potražnje na tržištu rada.

'Naravno da je interes svih nas da dođe do drugačijeg oblika zapošljavanja, zato se naravno mora pobrinuti gospodarstvo', kaže tehnička ministrica Nada Šikić.

Za preveliki jaz između onih koji su zaštićeni na radnom mjestu i onih koji tu sigurnost nemaju - zasad nema rješenja.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju