Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi izazovi

Istražili smo: Iza nas je najbolja turistička sezona, oboreni su svi rekordi, no kako dalje s turizmom?

Turistički rekordi i posljedice (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Turistički rekordi i posljedice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Turistički rekordi i posljedice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Turistički rekordi i posljedice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Turistički rekordi i posljedice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Hrvatska iza sebe ima najbolju turističku godinu, oboreni su svi rekordi, no osim brojanja dolazaka i noćenja, hrvatski turizam hitno treba ozbiljnu strategiju.

Zbog sve većeg turističog rasta u najatraktivnijim destinacijama javlja se i sve veće nezadovoljstvo. Prevelike gužve, loša infrastruktura, nedostatak radne snage, pad kvalitete usluge - sve su to izazovi na koje tek treba odgovoriti.

Pročitajte i ovo Turisti u Veneciji Smanjit će gužve? Ovo je prvi grad u svijetu koji turistima naplaćuje ulaz: Pogledajte kolike su kazne za švercere Pitanje hotela Belveder Slika Dubrovnika Trebao je biti luksuzni hotel, a već 20 godina je ruševina: "Fantastičan projekt za koji je bilo i novca, ali je bio zaustavljan više puta"

Stradun je u najljepšem zimskom izdanju, bez gužvi u gradu uživa oko tisuću gostiju, siječanj nastavlja s odličnim rezultatima, jer u 2017. Dubrovnik je bio najposjećeniji grad.

Upravo kako bi se spriječile te ljetne gužve u Dubrovniku je održan sastanak s predstavnicima vodećih svjetskih društava za kružna putovanja. Cilj je bolja koordinacija rasporeda dolazaka kruzera kako bi se izbjegle velike gužve u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

"Moramo uskladiti vrijeme dolaska brodova i njihov boravak u luci, to se može vrlo lako dogovarati s lukom i agencijama prije samog dolaska", ističe Nikos Mertzanidis iz CLIA Europe.

Dubrovački gradonačelnik samouvjereno obećava kako se ovo ljeto neće dogoditi da u jednom trenutku u gradu bude šest kruzera. "Već sad možemo reći da ćemo upravljati kruzing turizmom i da onih čepova na Pilama neće biti", poručuje Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

Upravljanje destinacijama i turizmom ono je čime se Hrvatska treba ozbiljno pozabaviti. Rekordne turističke brojke imaju i drugu stranu medalje. Prevelike gužve, nezadovoljstvo lokalnog stanovništva, loša infrastruktura, nedostatak radne snage, sve su to izazovi na koje tek treba odgovoriti.

"Primijetili smo da pada zadovoljstvo što je prvi puta od kada mi radimo istraživanja, da pada zadovoljstvo gostoljubljivošću lokalnog stanovništva, pada zadovoljstvo osjećaja vrijednosti za novac u području gastronomije kao i u području smještaja", ističe Renata Tomljenović iz Instituta za turizam.

Sve veće probleme zbog turističkog rasta imaju i gradovi poput Splita, Zadra, te gradova u Istri koji su već godinama među top destinacijama. Rovinj ima 15 tisuća stanovnika, a ljeti taj broj raste na 60 tisuća.

Stručnjaci poručuju kako se rast u određenim destinacijama mora zaustaviti, a veći naglasak staviti na promociju turizma u manje razvijenim krajevima, pogotovo kontinentalne Hrvatske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene