Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što se na kraju istražuje?

Istraga i transkripti: 'Ne može se postupati kako kome padne na pamet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je premijerka Jadranka Kosor rekla da se radi na tome 'da se dozna istina o tome kako su 'brijunski transkripti' dospjeli u Haag', jučer je rekla kako nikada nije izjavila da se po tom pitanju pokrenula istraga.

'Ne namjeravam svaki dan odgovarati na ista pitanja', rekla je danas Kosor i dodala da je tražila izvješće oko transkripata, a kako istrage u procesnom smislu nema. 'Vlada ne može naložiti istragu', rekla je premijerka Kosor.

Pročitajte i ovo Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu

>> VIDEO: Kosor ili ne sluša pitanje ili zaboravlja svoje odgovore

Predsjednik Ivo Josipović nije htio previše komentirati premijerkinu neodlučnost u izjavama. 'Premijerka zna što je rekla, nju pitajte', rekao je. 'Mi imamo načelo legaliteta, ako bi DORH našao da ima elemenata kazenog djela onda bi se valjda uključilo. Ponavljam, bila je dužnost svih u državnim tijelima da surađuju s Haškim sudom, to postoji još od 1996., Ustavnog zakona pokojnog predsjednika Tuđmana i mislim da činjenica da su dokazi dani Haškom sudu ne bi trebala biti sporna', ponovio je Josipović.

Predsjednik Sabora Luka Bebić rekao je da ne zna točno što je premijerka izjavila. 'Postoji ustavni dokument o suradnji s haškim tribunalom, a ne samo sa Tužiteljstvom. A to znači da se to odvija u okviru nekih pravila, ona su postavljena i ne može se postupati kako kome padne na pamet davati, dilati', rekao je Bebić.

'Premijerka je rekla da će se to istraživati u sklopu jednog normalnog djelovanja i okvira onoga što je zadato. Ja nisam zato da fokus bude usmjeren što kako i kada, neka se to istraži u jednom normalnom postupku. Nama je zadaća da okupimo sve snage, intelektualne, političke, a posebice pravničke da se obranimo za ono što je Haški sud izrekao u provostupanjskoj presudi', dodao je.

Andrija Hebrang je rekao kako on nije shvatio da premijerka želi istragu o transkriptima. 'Ja sam shvatio da ona traži istinu o instituciji koja surađuje s Haškim sudom i koja prednjači u tome, a to je Ured za suradnju s Haagom, da oni dostave izvješće o svojem radu. Naravno, ako je netko u suradnji s Haagom prekršio zakone, on mora odgovarati. Jedno je poštivati ustavni zakon o suradnji, a drugo je poštivati ostale zakone, primjerice Zakon o tajnosti dokumenata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene