Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protiv odbjeglog kontroverznog poduzetnika Blaža Petrovića (47) i njegove suradnice Vesne Kvartuč (43) danas je na zagrebačkom Županijskom sudu pokrenuta istraga i određen im je jednomjesečni pritvor zbog sumnje da su zlouporabama nezakonito 'zaradili' 9,6 milijuna kuna, a za Petrovićem je raspisana i sudska tjeralica.


Istragu je pokrenuo sudac Zdenko Posavec, nakon što je saslušao osumnjičenu Vesnu Kvartuč koja je iznijela obranu u nazočnosti branitelja Ljube Pavasovića Viskovića. O njezinom iskazu pred istražnim sucem Visković, a ni glasnogovornik suda Krešimir Devčić nisu željeli ništa reći, pravdajući se da su po novom Zakonu o kaznenom postupku sve istrage tajne.

Vezani članci Ilustracija Muškarac namjerno pucao u policajca, a kanio je ubiti još dvojicu? Razotkrivaju se detalji užasa na istoku Hrvatske Ilustracija Vlasnik splitske tvrtke utajio porez i oštetio državni proračun za više od 170 tisuća eura

Nakon saslušanja osumnjičenoj i Petroviću određen je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i uništavanja ili prikrivanja dokaza, a Petroviću i zbog same činjenice da je u bijegu. Za njim je policija raspisala potragu još krajem prošlog tjedna kada je uhićena njegova suradnica, a danas je i sudac Posavec raspisao tjeralicu.

>> Blaž Petrović još uvijek nedostupan policiji

Petrovića i njegovu suradnicu, direktoricu tvrtke 'Morovnik' tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da su od rujna 2003. do lipnja 2004. osmislili i realizirali više fiktivnih pravnih poslova s više fizičkih i pravnih osoba te da je Petrović u konačnici pritom nezakonito pribavio 9,6 milijuna kuna. Fiktivni pravni poslovi odnosili su se na zaključivanje neosnovanih ugovornih odnosa o ustupu, namirenju i preuzimanju potraživanja, davanju i primanju pozajmica kao i na druge pravne poslove koji nisu evidentirani u poslovnim evidencijama.

Petrović je prije policijske akcije napustio Hrvatsku, a mediji pišu da ga je netko upozorio, pa je pobjegao te da se zbog toga vodi posebna istraga. Nagađa se da je u Bosni i Hercegovini, odakle je rodom i čije državljanstvo također ima.

On se nakon pretrage njegove kuće i poslovnih prostora u Zagrebu proteklih dana javio medijima i rekao da će se vratiti u Hrvatsku kad se za to 'steknu uvjeti'. Odbacio je sve optužbe da se bavi kriminalom i da njegove tvrtke posluju nezakonito. Kontroverzni poduzetnik do sada je u više navrata optužen, među ostalim, i na suđenju tzv. maloj mafiji, zbog višemilijunskih iznuda, prijetnji i protupravnih naplata, no nikada nije pravomoćno osuđen.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju