A za to postoje itekako opravdani razlozi.


Početkom turističke sezone više je onih koji kreću u istraživanje morskih dubina, a one kriju brojne opasnosti. U prošloj godini život je izgubilo 17 ronilaca.

Vezani članci Ronilački projekt Pogled u plavo (Foto: Promocija ronjenja) - 3 Ronilački spektakl u Poreču: Posjetitelji ribarskog sajma okušali se u čarima ronjena Slika nije dostupna VIDEO Golemi grbavi kitovi nenadano izronili i umalo progutali ronioce

Ni ovogodišnja sezona nije počela bez žrtava. Stručnjaci ističu kako je najvažnije pridržavati se pravila i pod vodu nikada ne odlaziti sam.

Ronioci godišnje u Hrvatskoj ostave oko 50 milijuna eura.

Prije ulaska u podvodni svijet detaljne upute, ali s kopna. Ispod vode, pogreške se skupo plaćaju. 'Ako se prate određena pravila, smanjite opasnost na najmanju moguću mjeru. Moram napomenuti da je ronjenje na dah puno opasnije nego ronjenje s bocama. Na žalost za ronioca na dah ne morate imati tečaj', rekao je Rene Cipovec, instruktor ronjenja.

U ljepotama Jadrana i mnogih rijeka, godišnje uživa više od 100 tisuća zaljubljenika u dubine. Stradavanja su nažalost, neizbježna. Osim što je užasno zanimljivo, ronjenje može biti i vrlo opasno. No ako se pridržavate pravila, a osnovno pravilo u ronjenju jest da nikada ne ronite sami, praktički vam se ništa ne može dogoditi.

FOTO Ronioci: 'Morski pas približio se na metar od nas'

Ako se nesreća i dogodi, ronilac u barokomori mora biti za najviše sat vremena. Upravo tu nastaje problem.

'Do današnjih dana nije riješena organizacija pripravnosti hiper baričnih centara koji se bave spašavanjem i pružanjem pomoći stradalim roniocima', rekao je Rade Vađunec, iz poliklinike za baromedicinu. Upravo zbog toga stručnjaci upozoravaju kako ovaj problem što prije mora biti riješen.

'U ovih 19 godina nije bilo ni jednog propusta, da nismo stigli na vrijeme, što ne znači da će se jednog dana dogoditi da će ronic završiti fatalno ako se ovo pod hitno ne riješi', dodaje Vuđanec.

Nisu samo morske dubine zanimljive za ronjenje. Sve je više onih koji otkrivaju ljepote, riječnih dubina. Zbog jakih struja, one mogu biti iznimno opasne.

Velika prijetnja onima pod vodom su i nautičari. U takvim nesrećama smrt ronioca gotovo je neizbježna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook