Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Mosoru

HGSS spasio planinare iz metra snijega: "Upadali su sve dublje, nisu imali ono najpotrebnije"

HGSS - Planinari na Mosoru
HGSS - Planinari na Mosoru HGSS
Aktualno Galerija HGSS - Planinari na Mosoru HGSS - Planinari na Mosoru Foto: HGSS HGSS - Planinari na Mosoru HGSS - Planinari na Mosoru Foto: HGSS +0 HGSS - Planinari na Mosoru Galerija 1/3 >>
Na Mosoru je napadao dubok snijeg, koji je mjestimice dubine i do metra. Skupina planinara krenula je prema planinarskom domu u kojem je namjeravala provesti noć, ali put nije prošao prema planu jer nisu ponijeli ključni dio zimske opreme. Spasio ih je HGSS.

HGSS je na svojim stranicama objavio kako je tijekom vikenda spasio grupu planinara. Planinari su se uputili na snijegom prekriveni Mosor, a sa sobom nisu ponijeli važan dio opreme.

"Uvjeti na Mosoru su takvi da se već kod planinarskog doma Umberto Girometta zadržao dubok snijeg, a nakon njega, na stazama prema višim nadmorskim visinama, snijeg je sve dublji te na nekim predjelima doseže i do metra. Planinari su tako putem prema skloništu upadali u sve dublje snježne nanose te se vidno iscrpili", napisali su iz HGSS-a, koji je njihov uplašeni poziv dobio oko 15 sati i 30 minuta.

Pročitajte i ovo Ilustracija BUDITE NA OPREZU HGSS-u pune ruke posla, upozorili građane: "Vas ćemo izvući, ali vaši limeni ljubimci možda pričekaju proljeće"

Dežurna splitska ekipa dala je upute planinarima što dalje. Važno je što su na vrijeme zvali HGSS jer bi ih oduljivanje samo dodatno iscrpilo. Poslali su svoju lokaciju, a dva člana gorske službe krenula su prema njima. Susreli su se u 17 sati i 45 minuta.

Iako su planinari imali profesionalnu opremu, nedostajala im je jedna ključna stvar.

Pročitajte i ovo Josip Brozičević, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja AKCIJA NA VELEBITU Šef HGSS-a o brzini spašavanja: "U Hrvatskoj ne obavljamo noćne helikopterske akcije zbog neadekvatnih helikoptera"

"Iako opremljeni za noćenje u skloništu, planinari nisu imali ono najpotrebnije za ovakav izlet – dereze. Spašavatelji su im posudili svoje za lakši spust do doma jer se snježni prekrivač, s obzirom na to da je puhala jaka bura i pala je noć, već pretvorio u led."

Zahvaljujući spasiteljima, svi su sretno stigli do doma na Mosoru, u kojem su ostali na noćenju, na sigurnom i u toplom.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene