Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike Vladi

Investitori kritizirali Vladu: "Zaostajemo za drugima", Vlada odgovorila "Postoji problem s birokracijom"

Zdravko Marić (Dnevnik.hr)
Zdravko Marić (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Zdravko Marić (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Dan nakon što su to učinili poduzetnici, oštre kritike Vladi uputili su i predstavnici stranih ulagača. Sa skupa koji su održali Vladi su poručili kako ne radi dovoljno na poticanju investicijske klime.

"Okruženje u kojem živimo će nam pobjeći, dakle sve zemlje koje su nam gledale u leđa, mi gledamo njima u leđa, mislim da je to ono najbitnije - nije najbitnije vozit svoj najbrži krug, ako trčite, ako dođete zadnji na cilj. bitno je da mi ubrzamo korak i da počnemo dostizat one koji su nas dostizali zadnjih godina" rekao je Mladen Fogec iz  Udruženja stranih investicija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ni polovičan uspjeh Je li dugoročni plan Vlade ugrožen? Zarada je ove godine ozbiljno podbacila, nadležni ministar nema vremena za izjave Slika nije dostupna Nakon rebalansa Izvjesno je kako će jedan od Vladinih planova za ovu godinu podbaciti

Već godinama stvari stoje na mjestu, a investicije se kreću na razini od jedne milijarde eura na godinu, što je upola manje od nekih zemalja u okruženju.

Predstavnik američkih ulagača Tomislav Šlat rekao je: "perspektive, strategije o kojima s govori, u Hrvatskoj će trebat godine da se naprave, to je nažalost daleko prepolagano da bi se privuklo nekakve značajne globalne investitore."

Previše ovisimo o turizmu i oslanjamo se na punjenje proračuna porezima, kažu investitori.

O kritikama investitora pitali smo ministre financija i državne imovine. Goran Marić priznaje da u Hrvatskoj postoji problem s glomaznom birokracijom, i hvali se kako država kraju privodi posao s hotelskim kompleksom u Kuparima u koji bi trebalo biti uloženo oko milijardu kuna

"Istina je da je država preadministrirana i da u hrvatskoj ne postoji toliko kriza administraicije, kolko kriza administriranja. ne može se preko noći riješiti nešto što se godinama i desetljećima nagomilavalo, a daleko najveći nered u državi je po pitanju zemljišno knjižnog stanja" rekao je Goran Marić.

Zdravko Marić smatra kako treba detaljno proučiti sustav poreznih olakšica za ulagače, te ohrabriti lokalnu samoupravu u privlačenju stranog kapitala.

"Treba ubrzati procedure i ohrabrit službe, ja uvijek kažem da trebamo počimati od dobrih misli i da su te investicije sigurno dobre i da u tome treba tražiti pomake i rješenja za zapošljavanje na svakoj razini." rekao je Zdravko Marić. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene