Dan nakon što su to učinili poduzetnici, oštre kritike Vladi uputili su i predstavnici stranih ulagača. Sa skupa koji su održali Vladi su poručili kako ne radi dovoljno na poticanju investicijske klime.

Galerija


"Okruženje u kojem živimo će nam pobjeći, dakle sve zemlje koje su nam gledale u leđa, mi gledamo njima u leđa, mislim da je to ono najbitnije - nije najbitnije vozit svoj najbrži krug, ako trčite, ako dođete zadnji na cilj. bitno je da mi ubrzamo korak i da počnemo dostizat one koji su nas dostizali zadnjih godina" rekao je Mladen Fogec iz  Udruženja stranih investicija.

Vezani članci Ministar Zdravko Marić se cijepio protiv koronavirusa - 1 Kako je ministar Marić postao tema dana nakon cijepljenja: ''Najvažnije da se što prije vratimo na sportska borilišta'' Slika nije dostupna Izvjesno je kako će jedan od Vladinih planova za ovu godinu podbaciti

Već godinama stvari stoje na mjestu, a investicije se kreću na razini od jedne milijarde eura na godinu, što je upola manje od nekih zemalja u okruženju.

Predstavnik američkih ulagača Tomislav Šlat rekao je: "perspektive, strategije o kojima s govori, u Hrvatskoj će trebat godine da se naprave, to je nažalost daleko prepolagano da bi se privuklo nekakve značajne globalne investitore."

Previše ovisimo o turizmu i oslanjamo se na punjenje proračuna porezima, kažu investitori.

O kritikama investitora pitali smo ministre financija i državne imovine. Goran Marić priznaje da u Hrvatskoj postoji problem s glomaznom birokracijom, i hvali se kako država kraju privodi posao s hotelskim kompleksom u Kuparima u koji bi trebalo biti uloženo oko milijardu kuna

"Istina je da je država preadministrirana i da u hrvatskoj ne postoji toliko kriza administraicije, kolko kriza administriranja. ne može se preko noći riješiti nešto što se godinama i desetljećima nagomilavalo, a daleko najveći nered u državi je po pitanju zemljišno knjižnog stanja" rekao je Goran Marić.

Zdravko Marić smatra kako treba detaljno proučiti sustav poreznih olakšica za ulagače, te ohrabriti lokalnu samoupravu u privlačenju stranog kapitala.

"Treba ubrzati procedure i ohrabrit službe, ja uvijek kažem da trebamo počimati od dobrih misli i da su te investicije sigurno dobre i da u tome treba tražiti pomake i rješenja za zapošljavanje na svakoj razini." rekao je Zdravko Marić. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr