Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni polovičan uspjeh

Je li dugoročni plan Vlade ugrožen? Zarada je ove godine ozbiljno podbacila, nadležni ministar nema vremena za izjave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sada je jasno da će jedan od Vladinih planova za ovu godinu podbaciti, onaj o zaradi milijardu i 400 milijuna kuna od državne imovine.

Rebalansom su smanjili plan za 600 milijuna kuna. Budući da je to jedan od stupova smanjivanja javnog duga, pitanje je, je li i taj dugoročni Vladin plan sada ugrožen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici Sjednica Vlade - 15 usporavanje inflacije Vlada usvojila proračunski plan za iduću godinu: Realni rast BDP-a 2,8 posto

Ministarstvo državne imovine još nije uspjelo naći investitora u češku vilu na otoku Visu pa su produžili rok za dostavu ponuda za dodatna dva tjedna. Sada je već jasno da je i cijeli plan Ministarstva o zaradi na državnoj imovini za ovu godinu podbacio.

Plan je bio do kraja godina zaraditi milijardu i 400 milijuna kuna na državnoj imovini. Dosad je zarađeno manje od 400 milijuna pa je plan smanjen na 800 milijuna kuna. Ministar državne imovine Goran Marić u srpnju je još uvijek tvrdio da će uspjeti.

Za pojašnjenje zašto je plan podbacio, zvali smo i nadležnog ministra Gorana Marića, no rekao je da nema vremena stati pred naše kamere. Ministar Marić planirao je zaraditi na prodaji manjinskih državnih udjela u stotinama tvrtki, prodaji stanova, pašnjaka, voćnjaka i zapuštenih vila ili vojarni. Uspjeh zasad nije ni polovičan.

"Sve dok ne dođemo na temu recimo privatizacije HEP-a ili Petrokemije ne možemo razgovarati o tome da možemo nekakav veći paket u prodaji javne imovine očekivati", ističe Denis Čupić, iz Udruge developera HUP-a.

Zarada na državnoj imovini jedan je od tri stupa za smanjivanje javnog duga. Ministar financija Zdravko Marić tvrdi da taj plan nije ugrožen zato što je podbacila zarada na imovini.

"Ako je on možda ove godine nešto ispod originalnog plana, s druge strane imamo jači i bolji rezultat onoga drugog dijela fiskalne konsolidacije. Deficit je ipak niži od originalno planiranog za 2,5 miljarde kuna i onda temeljem svega toga sigurno možemo planirati nastavak trenda smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u", tvrdi ministar financija.

Samo dug u zdravstvu prešao je 8 milijardi kuna. Vlada je uspjela uštedjeti milijardu i 100 milijuna kuna i dati za zdravstvo. To će skratiti rokove plaćanja bolnica, ističe ministar financija, no svjestan je da taj novac nije konačno rješenje.

"Prihodna strana i samo ovakve intervencije ne mogu riješiti kopleksnost i općenito fiskalnu održivost zdravstvenog sustava, nego će biti potrebno napraviti reformski iskorak koji će značiti i troškovnu stranu segmenta zdravstva", kaže ministar financija Marić.

Reformske zahvate već godinama zagovaraju i svi ekonomski stručnjaci, samo još čekaju Vladu koja će ih doista i provesti.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene