Šef MOL-a Zsolt Hernadi zbog hrvatskog zahtjeva trebao bi se uskoro ponovno naći na crvenoj tjeralici Interpola.

Galerija


Izvršni odbor Interpola koji je prije dvije godine odlučio brisati Hernadija iz svoje evidencije, ovog puta odlučio je u korist Hrvatske.

Vezani članci Slika nije dostupna Hernadi: ''Spremni smo dionice Ine prodati Hrvatskoj'' Ivo Sanader (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Pripremno ročište Sanaderu i Hernadiju odgođeno do odluke Vrhovnog suda o izuzeću suca Turudića

Prema neslužbenim informacijama, takvu odluku je jedino osporavala Mađarska, a presudna je bila odluka Europskog suda u Luksemburgu da Hernadija treba izručiti Hrvatskoj.

"Izvršni odbor Interpola je na danas održanoj sjednici u Dubaiju odlučio u korist Republike Hrvatske i dopustio cjelovito vraćanje međunarodne potrage Interpola za Zsoltom Tamasom Hernadijem.

Podsjetimo, u studenom 2016. godine Izvršni odbor Interpola je nakon dugog i iscrpnog postupka odlučio ukinuti traganje za Hernadijem putem Interpola i zabraniti Republici Hrvatskoj da koristi kanale Interpola u ovom predmetu. Kao države članice Europske unije, Hrvatska i Mađarska upućene su da riješe svoj prijepor pred nadležnim tijelom Europske unije, nakon čega od Izvršnog odbora mogu zatražiti ponovno razmatranje Interpolove potrage za Hernadijem.

Nakon što je u srpnju ove godine Europski sud pravde u Luksemburgu presudio u korist Republike Hrvatske, hrvatski Ured Interpola odmah je zatražio vraćanje Interpolove potrage za Hernadijem, čime je još jednom pokrenut postupak konzultacija i rješavanja sporova među državama članicama Interpola.

Valja napomenuti kako je Interpol svjetska organizacija sa 191 državom članicom i dugogodišnjom tradicijom i reputacijom, ali i sa svojim vlastitim složenim pravilima i propisima. Tako su i u ovom predmetu Hrvatska i Mađarska još jednom dobile priliku da pismeno iznesu svoje argumente u predmetu Hernadi, nakon čega je proveden formalni postupak tročlanih konzultacija: Interpola, Mađarske i Hrvatske.

U konačnici su obje države dobile priliku da iznesu svoje argumente pred Izvršnim odborom Interpola na danas održanoj sjednici u Dubaiju, nakon čega je donesena konačna odluka da se hrvatskom zahtjevu udovolji u cijelosti i ukinu sve ranije izrečene zabrane", navedeno je u priopćenju MUP-a.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr