Šef MOL-a Zsolt Hernadi zbog hrvatskog zahtjeva trebao bi se uskoro ponovno naći na crvenoj tjeralici Interpola.

Galerija Zsolt Hernadi (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Direktor MOL-a Zsolt Hernadi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Direktor MOL-a Zsolt Hernadi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Snimka dogovora s Hernandijem (Foto: Dnevnik.hr)

Izvršni odbor Interpola koji je prije dvije godine odlučio brisati Hernadija iz svoje evidencije, ovog puta odlučio je u korist Hrvatske.

Vezani članci Slika nije dostupna Vrhovni sud odbacio žalbu Zsolta Hernandija: "Nije povrijeđeno njegovo pravo na pravično suđenje" INA radnik (Foto: Dnevnik.hr) Neizvjesna budućnost Ine dovodi u pitanje radna mjesta: Radnici sve zabrinutiji, pomaka po pitanju otkupa nema

Prema neslužbenim informacijama, takvu odluku je jedino osporavala Mađarska, a presudna je bila odluka Europskog suda u Luksemburgu da Hernadija treba izručiti Hrvatskoj.

"Izvršni odbor Interpola je na danas održanoj sjednici u Dubaiju odlučio u korist Republike Hrvatske i dopustio cjelovito vraćanje međunarodne potrage Interpola za Zsoltom Tamasom Hernadijem.

Podsjetimo, u studenom 2016. godine Izvršni odbor Interpola je nakon dugog i iscrpnog postupka odlučio ukinuti traganje za Hernadijem putem Interpola i zabraniti Republici Hrvatskoj da koristi kanale Interpola u ovom predmetu. Kao države članice Europske unije, Hrvatska i Mađarska upućene su da riješe svoj prijepor pred nadležnim tijelom Europske unije, nakon čega od Izvršnog odbora mogu zatražiti ponovno razmatranje Interpolove potrage za Hernadijem.

Nakon što je u srpnju ove godine Europski sud pravde u Luksemburgu presudio u korist Republike Hrvatske, hrvatski Ured Interpola odmah je zatražio vraćanje Interpolove potrage za Hernadijem, čime je još jednom pokrenut postupak konzultacija i rješavanja sporova među državama članicama Interpola.

Valja napomenuti kako je Interpol svjetska organizacija sa 191 državom članicom i dugogodišnjom tradicijom i reputacijom, ali i sa svojim vlastitim složenim pravilima i propisima. Tako su i u ovom predmetu Hrvatska i Mađarska još jednom dobile priliku da pismeno iznesu svoje argumente u predmetu Hernadi, nakon čega je proveden formalni postupak tročlanih konzultacija: Interpola, Mađarske i Hrvatske.

U konačnici su obje države dobile priliku da iznesu svoje argumente pred Izvršnim odborom Interpola na danas održanoj sjednici u Dubaiju, nakon čega je donesena konačna odluka da se hrvatskom zahtjevu udovolji u cijelosti i ukinu sve ranije izrečene zabrane", navedeno je u priopćenju MUP-a.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju