Nepravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu i čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju za primanje, odnosno davanje mita u aferi Ina-MOL bit će objavljena na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak 30. prosinca.


Nakon što su u četvrtak Uskokovi tužitelji i obrana iznijeli završne govore, sutkinja Maja Štampar Stipić najavila je da će presudu objaviti 30. prosinca u 10 sati.

Vezani članci Slika nije dostupna Europski uhidbeni nalog za Hernadija Hrvatska će poslati izravno Mađarskoj Slika nije dostupna Zsoltu Hernadiju sudit će se u odsutnosti

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za primanje 10 milijuna eura mita kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine.

Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

U završnom govoru Uskok je istaknuo da je Sanader kao najviši državni dužnosnik izdao i ugrozio vitalne ekonomske interese primivši mito od Hernadija, od čega je dio isplaćen preko švicarske tvrtke Roberta Ježića. Obrana tvrdi da se presuda ne može temeljiti samo na Ježićevu iskazu za koji su kazali da je nevjerodostojan svjedok.

Sanader koji je na izdržavanju zatvorske kazne zbog primanja provizije u aferi Planinska nije bio na završnim govorima jer se oporavlja od operacije pa se suđenje vodi u njegovoj odsutnosti. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju