Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvoreno pismo

Inicijativa 'U ime obitelji' Josipoviću: Pojasnite značaj referenduma!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz inicijative 'U ime obitelji', koja je organizirala prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o unošenju definicije braka u Ustav, poslali su otvoreno pismo predsjedniku Josipoviću, od kojega traže da javno naglasi važnost referendumske odluke.

Inicijativa "U ime obitelji" poslala je otvoreno pismo predsjedniku Ivi Josipoviću pozivajući ga da javnosti i tijelima državne vlasti naglasi pravnu snagu odluke donesene na državnom referendumu.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor" Slika nije dostupna Gostovala na radiju U ime obitelji: Željka Markić nije rekla da su samo parovi osoba različitih spolova 'normalni'

>> 'U ime obitelji' - skupili pola milijuna potpisa i što sad?

Inicijativa koja se zalaže za ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene prikupila je preko pola milijuna potpisa, što je više nego dovoljno za referendum. Međutim, u javnosti su se pojavile nesuglasice oko toga treba li nakon referenduma o promjeni Ustava glasati i Hrvatski sabor.

"Postoji, naime, više državnih dužnosnika koji posljednjih dana javno iskazuju kako bi za promjenu Ustava, nakon što referendum bude proveden u skladu s Ustavom RH i Zakonom o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave (dalje: Zakon o referendumu), bilo potrebno dodatno glasovanje u Saboru RH radi promjene Ustava. Time se, bez zadrške, ignorira pravna snaga odredbe čl. 87. st. 5. Ustava RH i čl. 8. st. 1. Zakona o referendumu - da je odluka donesena na referendumu obvezatna. Isto tako, možda još i značajnije, na taj se način predlaže zatiranje osnovnih polazišta Ustava RH (čl. 1. st. 2. i 3.) - da vlast proizlazi iz naroda, te da narod odlučuje, osim putem izbora svojih predstavnika (Hrvatski sabor itd.), i neposredno, putem referenduma, kao klasičnog instrumenta demokracije", stoji u pismu koje potpisuje Željka Markić iz Organizacijskog odbora inicijative. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene