Inicijativa 'U ime obitelji' skupila je 500.000 potpisa. Hrvatski sabor u srijedu bi trebao dobiti prikupljenih pola milijuna potpisa za referendum s pitanjem 'Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?'.


Tko će to preuzeti, nije predviđeno niti jednim zakonom, ali za pretpostaviti je da će 'čuvar' potpisa biti Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav. Potom Hrvatski sabor mora sve ponovno prekontrolirati. Svaki potpis i sve za ono za što će potrošiti tjedne, ako ne i mjesece. Na zadnji sličan, istina neuspjeli referendum 2010. godine, Ministarstvo uprave utrošilo je milijun kuna, samo da se prebroje potpisi i sve su objavili tek u rujnu.

Vezani članci Slika nije dostupna Ustavni sud poslao upozorenje Saboru! Evo o čemu se radi Slika nije dostupna Glasovanje oko referenduma inicijative 'U ime obitelji'

>> Inicijativa 'U ime obitelji' prikupila 500.000 potpisa

No, sada će Sabor sve to zbrajati. Kada zbroji, sigurno će o tome odlučivati Odbor za Ustav, a nije isključena ni plenarna sjednica. Zatupnici jednostavno mogu reći da je sve u redu i da se krene u raspisivanje referenduma. Rok je 30 dana. Ali ako im nešto nije jasno, pitanje šalju Ustavnom sudu.

Suci Ustavnog suda pak moraju u 30 dana vidjeti je li pitanje u skladu s Ustavom ili ne. Ako kažu da je sve u redu, sve se vraća zastupnicima i onda se kreće u referednum. Ako bi pak kojim slučajem suci odlučili da pitanje nije u skladu s Ustavom, referenduma nema.

A ako ćemo na referendum izaći i većina izašlih birača odluči da se u Ustav ugradi da je brak zajednica muškarca i žene, Ustav je jasan - odluke referenduma su obvezne i moraju se ugraditi u taj najvažniji, temeljni akt države.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju