Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako uštedjeti?

Devet savjeta koji će vam pomoći da vas na kraju mjeseca iznenadi stanje na računu - ugodno

Bankovna kartica (Foto: Thinkstock)
Bankovna kartica (Foto: Thinkstock) Thinkstock
Aktualno Galerija Bankovna kartica (Foto: Thinkstock) Bankovna kartica (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock +0 Štednja (Foto: Informer) Galerija 1/2 >>
Informer donosi savjete koji bi vam doista mogli pomoći da vas na kraju mjeseca iznenadi stanje na računu.

Senzacionalistički članci koji navode da u godinu dana možete uštedjeti za novi auto, ako prestanete pušiti i piti kave u kafićima, smiješni su svima osim njihovim autorima.

Pročitajte i ovo Provjereno: Inflacija - 5 PROVJERENO ISTRAŽUJE Kako se Hrvati čuvaju od inflacije i pripremaju za novu valutu? "Kada posjedujete taj plemeniti metal, ne ovisite o nikome" Slika nije dostupna FINANCIJSKA PISMENOST Omiljeni profesor matematike savjetuje: Pet ključnih pravila za uvođenje reda u vlastite financije

Međutim, postoje savjeti koji bi vam doista mogli pomoći da vas na kraju mjeseca iznenadi stanje na računu. Ugodno, naravno.

Savjet 1: JEDITE KOD KUĆE

Pekarnica prije posla, naručivanje hrane na radnome mjestu, pizza s prijateljima i večera u lijepome ambijentu mogu prilično narušiti vaš budžet. Stoga bi bilo poželjno, koliko vam mogućnosti dopuštaju, da što češće jedete kod kuće ili si barem pripremite obrok za van.

Savjet 2: ČUVAJTE SE RASPRODAJA

Veliki popusti lako navedu čovjeka da kupi i ono što mu ne treba. Ako je nešto sniženo 70 posto i čini vam se kao dobra prilika, vjerojatno vam nije neophodno. Razmislite hoće li vas taj komad garderobe ili predmet veseliti i kada stignete kući ili je to samo instant sreća.

Savjet 3: KORISTITE JAVNI PRIJEVOZ

Iako će možda zvučati kao oksimoron, ali javni prijevoz ima i dobrih strana. Ako unaprijed kupite kartu za tramvaj ili autobus ona će vas u Zagrebu stajati četiri kune za polusatnu vožnju. Za sat vremena parkinga u prvoj zoni naše metropole, ako ga uopće nađete, morat ćete izdvojiti 12 kuna. Računica je jednostavna.

Savjet 4: TREBA LI VAM FIKSNI TELEFON?

U današnje doba sve manje vremena provodimo u stanu, a većina se dogovora i razgovora obavlja putem mobilnih uređaja. Razmislite je li vam fiksni telefon doista nužan ili je postao eksponat sjećanja na stara vremena. U slučaju da su vas operateri ugovorom prisilili da ga instalirate uz Internet, zanemarite ovaj savjet ili promijenite operatera.

Savjet 5: SMANJITE GRIJANJE

Polako stiže sezona grijanja. Ne savjetujemo smrzavanje, no samo jedan stupanj manja sobna temperatura može vam uštedjeti deset posto uobičajenoga računa za grijanje.

Savjet 6: NE NASJEDAJTE NA REKLAME

Djeca često presudno utječu na odluke o kupnji roditelja, ali i bliže i dalje rodbine. Kada netko u djetetovom društvu ili školi ima novu stvar često je i oni požele. Razgovarajte s djecom o važnosti novca i štednje.

Savjet 7: KAVU U KAFIĆIMA ZAMIJENITE ONOM U DOMU

Negdje joj je cijena sedam kuna, negdje 10, na Stradunu 53, no koliko god da stoji kava je mnogima neophodan napitak i pokretač za razbuđivanje. Pokušajte reducirati odlaske u kafiće - sami si skuhajte kavu baš onakvu kakvu najviše volite i ponesite sa sobom.

Savjet 8: IDETE LI DOISTA U TERETANU?

Mnogima je jedna od glavnih novogodišnjih odluka odlazak u teretanu. Ako mjesečno izdvajate nekoliko stotina kuna za članarinu, a niste česti posjetitelj teretane bolje da je otkažete. Pješačenje, korištenje stuba, a ne dizala i vježbanje u domu također će vam pomoći u mršavljenju, a u lisnici ćete imati više novca.

Savjet 9: VODITE DNEVNIK TROŠKOVA

Čak i ako mislite da znate raspolagati novcem uvijek je dobro voditi dnevnik troškova. Na kraju mjeseca, kada se skupe mali iznosi koje ste potrošili, iznenadit će vas velika brojka, a znat ćete na čemu biste mogli uštedjeti sljedeći mjesec. Čuvajte se sitnih troškova – i mala pukotina može potopiti brod.

Vrlo vjerojatno se nećete obogatiti, ali...

Ne mogu svi imati stambene štednje, životna osiguranja, ulagati u investicijske fondove ili kupiti nekretninu od čijeg bi najma imali dodatan prihod.

Vrlo se vjerojatno nećete obogatiti pridržavajući se ovih savjeta, ali mali koraci danas učinit će veliku razliku sutra.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene