Informer donosi savjete koji bi vam doista mogli pomoći da vas na kraju mjeseca iznenadi stanje na računu.

Galerija


Senzacionalistički članci koji navode da u godinu dana možete uštedjeti za novi auto, ako prestanete pušiti i piti kave u kafićima, smiješni su svima osim njihovim autorima.

Vezani članci Željko Rukavina, predsjednik društva HCK-a Topusko Građani tvrde da Crveni križ u Topuskom potrebitima naplaćuje humanitarnu pomoć. Ravnatelj: "To su članarine" Damir Vanđelić Vanđelić otkrio zašto će dati otkaz kao ravnatelj Fonda za obnovu: ''Puni mandat neću ostati...''

Međutim, postoje savjeti koji bi vam doista mogli pomoći da vas na kraju mjeseca iznenadi stanje na računu. Ugodno, naravno.

Savjet 1: JEDITE KOD KUĆE

Pekarnica prije posla, naručivanje hrane na radnome mjestu, pizza s prijateljima i večera u lijepome ambijentu mogu prilično narušiti vaš budžet. Stoga bi bilo poželjno, koliko vam mogućnosti dopuštaju, da što češće jedete kod kuće ili si barem pripremite obrok za van.

Savjet 2: ČUVAJTE SE RASPRODAJA

Veliki popusti lako navedu čovjeka da kupi i ono što mu ne treba. Ako je nešto sniženo 70 posto i čini vam se kao dobra prilika, vjerojatno vam nije neophodno. Razmislite hoće li vas taj komad garderobe ili predmet veseliti i kada stignete kući ili je to samo instant sreća.

Savjet 3: KORISTITE JAVNI PRIJEVOZ

Iako će možda zvučati kao oksimoron, ali javni prijevoz ima i dobrih strana. Ako unaprijed kupite kartu za tramvaj ili autobus ona će vas u Zagrebu stajati četiri kune za polusatnu vožnju. Za sat vremena parkinga u prvoj zoni naše metropole, ako ga uopće nađete, morat ćete izdvojiti 12 kuna. Računica je jednostavna.

Savjet 4: TREBA LI VAM FIKSNI TELEFON?

U današnje doba sve manje vremena provodimo u stanu, a većina se dogovora i razgovora obavlja putem mobilnih uređaja. Razmislite je li vam fiksni telefon doista nužan ili je postao eksponat sjećanja na stara vremena. U slučaju da su vas operateri ugovorom prisilili da ga instalirate uz Internet, zanemarite ovaj savjet ili promijenite operatera.

Savjet 5: SMANJITE GRIJANJE

Polako stiže sezona grijanja. Ne savjetujemo smrzavanje, no samo jedan stupanj manja sobna temperatura može vam uštedjeti deset posto uobičajenoga računa za grijanje.

Savjet 6: NE NASJEDAJTE NA REKLAME

Djeca često presudno utječu na odluke o kupnji roditelja, ali i bliže i dalje rodbine. Kada netko u djetetovom društvu ili školi ima novu stvar često je i oni požele. Razgovarajte s djecom o važnosti novca i štednje.

Savjet 7: KAVU U KAFIĆIMA ZAMIJENITE ONOM U DOMU

Negdje joj je cijena sedam kuna, negdje 10, na Stradunu 53, no koliko god da stoji kava je mnogima neophodan napitak i pokretač za razbuđivanje. Pokušajte reducirati odlaske u kafiće - sami si skuhajte kavu baš onakvu kakvu najviše volite i ponesite sa sobom.

Savjet 8: IDETE LI DOISTA U TERETANU?

Mnogima je jedna od glavnih novogodišnjih odluka odlazak u teretanu. Ako mjesečno izdvajate nekoliko stotina kuna za članarinu, a niste česti posjetitelj teretane bolje da je otkažete. Pješačenje, korištenje stuba, a ne dizala i vježbanje u domu također će vam pomoći u mršavljenju, a u lisnici ćete imati više novca.

Savjet 9: VODITE DNEVNIK TROŠKOVA

Čak i ako mislite da znate raspolagati novcem uvijek je dobro voditi dnevnik troškova. Na kraju mjeseca, kada se skupe mali iznosi koje ste potrošili, iznenadit će vas velika brojka, a znat ćete na čemu biste mogli uštedjeti sljedeći mjesec. Čuvajte se sitnih troškova – i mala pukotina može potopiti brod.

Vrlo vjerojatno se nećete obogatiti, ali...

Ne mogu svi imati stambene štednje, životna osiguranja, ulagati u investicijske fondove ili kupiti nekretninu od čijeg bi najma imali dodatan prihod.

Vrlo se vjerojatno nećete obogatiti pridržavajući se ovih savjeta, ali mali koraci danas učinit će veliku razliku sutra.