Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Projekt Mali svjetionik za velike ljude

Više od 30 godina Mira sa smiješkom dočekuje kupce na kiosku, a sada je za svoj predani rad dobila - sto tisuća kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 250 prijava, 15 finalista i nešto više od 8000 glasova Mira Logarušić je izabrana za naj radnika projekta Mali svjetionik za velike ljude.

U sklopu projekta Mali svjetionik za velike ljude dodijeljena je nagrada za naj radnika. Ove godine, među više od 250 prijava, nagradu je odnijela Mira Logarušić. Kao kandidata za najboljeg radnika Miru je prijavio poslodavac jer su na mail kompanije neprestano stizale pohvale kupaca na račun radnice koja više od 30 godina strpljivo i sa smiješkom uslužuje svakoga na kiosku na zagrebačkoj Branimirovoj tržnici.

''Ja radim svoj posao kako treba. Meni je svaki kupac jako bitan. Kad mi dođe ja se svakom posvetim i on mi je tih minutu ili dvije koliko s njim imam kontakt, najvažniji'', kaže Mira.

Takav stav prema poslu i prema svima s kojima ima kontakt, a takvih u jednom Mirinom danu nije malo, bilo je presudno da osvoji titulu naj radnika i vrijednu nagradu od čak 100.000 kuna.

  Pročitajte i ovo Mato Orlović, dopitnik nagrade najradnika projekta Mali svjetionik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 projekt mali svjetionik Ovog su čovjeka proglasili najboljim radnikom u Hrvatskoj, a ono što je učinio s vrijednom nagradom nikog neće ostaviti ravnodušnim

''Još nisam svjesna da sam dobila, imam i obitelj pa moram i s njima razgovarati. Vjerojatno ću nešto i pokloniti, ali još ništa ne mogu reći dok s djecom i mužem ne razgovaram'', otkrila je Mira Logarušić.

Impresivan je nagradni fond već u drugoj godini izbora podignut s 50 na 100.000 kuna. No konačni je cilj pokretača projekta, a to su tvrtka koja se bavi distribucijom kabela i druga koja se bavi konzultantskim poslom, daleko veći.

''Nadamo se u nekoj budućnosti da će ovaj projekt postati toliko važan da će ga sve televizije objavljivati i da ćemo moći u doglednom vremenu najboljem radniku pokloniti stan'', kazao je Ivan Topčić, direktor tvrtke za distribuciju kabela.

 

Cijela je ideja projekta nastala zbog prilično narušenih odnosa između poduzetnika i radnika u Hrvatskoj. Ovi poslodavci žele pokazati da se radnik u Hrvatskoj cijeni i da bez njega nema napretka. ''Mi želimo poslati poruku da se isplati rad i poštenje i da želimo to nagraditi. Želimo djelovati i na poduzetnike tako da se i oni malo 'zdrmaju', da počnu cijeniti svoje radnike, da ih počnu pošteno plaćati da mogu imati dostojan život sa svojom plaćom'', govori Kristijan Cinotti, direktor revizorske tvrtke

Kada je zadovoljan radnik, zadovoljan će biti i poslodavac. Zna to dobro 24-godišnji Denis Perhoč, konobar iz Međimurja kojeg su kolege prijavile za naj radnika i koji je glasovima publike osvojio treće mjesto i 5000 kuna. ''Poslodavac je isto odličan, stvarno su predivni, dali su mi priliku kada nisam znao raditi tako da sam naučio. Mislim da sam ispunio njihovo povjerenje'', kaže Denis.

Nisu samo dobri radnici, već i veliki ljudi

Prijave svih 15 finalista projekta Mali svjetionik otkrivaju da to nisu samo dobri radnici, koji, kako sami kažu, posao rade kako treba, već da su i veliki ljudi koji radni dan svima oko sebe čine lakšim i ljepšim. Potvrđuju to i kolege Marije Heffer, profesorice biologije i neuroznanosti na Medicinskom fakultetu u Osijeku.

''Kada smo vidjeli natječaj i propozicije koje su raspisane u razgovoru smo odmah svi rekli: 'Pa to je Marija. Moramo je prijaviti''', govori Senka Blažetić, Marijina kolegica s osječkog Medicinskog fakulteta.

''Struka kojom se ja bavim, edukacija djece i znanost teško se mogu nazvati samo profesijom. Mi to doista ne radimo da bismo zaradili nekakav novac i da bismo preživjeli, to je strast'', kaže Marija Heffer.

Strast koja pokreće, koja uvijek nalazi izlaz iz problema, koja je drugima uvijek na usluzi. A ona je važna bez obzira na to kojim se poslom bavili – čišćenjem, gradnjom, znanošću, trgovinom, konobarenjem, prosvjetnim radom, kreativom – sasvim je svejedno. Dobar je radnik pokretač, on bi uvijek trebao biti cijenjen i nagrađen, što nažalost prečesto u Hrvatskoj nije. Zato je Mali svjetionik opomena kako bi zapravo trebalo biti.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene