Obavijesti Video Pretražite Navigacija
projekt mali svjetionik

Ovog su čovjeka proglasili najboljim radnikom u Hrvatskoj, a ono što je učinio s vrijednom nagradom nikog neće ostaviti ravnodušnim

Mato Orlović, dopitnik nagrade najradnika projekta Mali svjetionik (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Mato Orlović, dopitnik nagrade najradnika projekta Mali svjetionik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mato Orlović, dopitnik nagrade najradnika projekta Mali svjetionik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Mato Orlović, dopitnik nagrade najradnika projekta Mali svjetionik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mato Orlović, dopitnik nagrade najradnika projekta Mali svjetionik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Mato Orlović, dopitnik nagrade najradnika projekta Mali svjetionik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mato Orlović, dopitnik nagrade najradnika projekta Mali svjetionik (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Isplati se biti dobar radnik. Duže od 20 godina rada u zaštitarskoj tvrtki isplatilo se i Mati Orloviću jer je upravo on od 139 konkurenata, u sklopu projekta Mali svjetionik, proglašen najboljim radnikom.

Titula najboljeg radnika zahtijeva i posjedovanje određenih kvaliteta.''Razmišljao sam malo o tome, mislim da je sam rad presudio te da su to moje kolege prepoznale, da sam predan svom poslu, da mi nikada ništa nije teško. I briga o ljudima. Dakle, ne samo rad već i briga o kolegama, pomoći im, uskočiti u pomoć, riješiti nerješive probleme'', kaže Mato Orlović.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Srbiji DRAMA U SRBIJI VIDEO Prosvjednici nakon sramotnog intervjua sa silovateljem jajima gađali zgradu tabloida: "Nasilnike u zatvore, ne u medije!" Ilustracija ispunjavate li kriterije? Traži se najbolji radnik u Hrvatskoj: Pobjedniku ide novčana nagrada od čak 100.000 kuna

Prepoznale su to i kolege koji su voditelja interventne ekipe nominirali za najboljeg radnika. U konačnici i glasači koji su od 10 finalista upravo Mati dali najviše od gotovo 34 500 glasova.

Dvije tvrtke pokrenule projekt

Da se rad i dobar radnik cijene, htjele su projektom nagrađivanja pokazati dvije tvrtke koje su ga inicirale, jedna koja se bavi pružanjem usluge revizije, računovodstva, poreza i prava te druga koja je vodeći distributer kabela u Hrvatskoj.

''Htjeli smo utjecati na vrijednosti u našem društvu. Puno se govori o tome da su poslodavci loši, da su radnici nezadovoljni, da nam ljudi odlaze. Pa smo rekli: 'Ajmo nešto napraviti. Ajmo mi kao poslodavci nagraditi običnog malog čovjeka koji je jednostavno dobar radnik', jer vjerujemo da nas iz krize može izvući poštenje i dobar rad'', rekao je Kristijan Cinotti, direktor revizorske tvrtke.

Ovakav koncept prepoznaje sve više poslodavaca te je danas u projekt uključeno njih desetak. A za najradnika prijavljen može biti svatko tko misli da zaslužuje prijavu. Komisija odabire deset finalista, a tko je najbolji odlučuje publika. ''Važno nam je da netko pošten, vrijedan radnik, da donosi dobro raspoloženje i pozitivnu energiju u okruženje u kojem radi'', objašnjava Cinotti.

Prijave počinju 26. lipnja, traju tri mjeseca dok je proglašenje pobjednika u studenome. A nagrada nije zanemariva. Prošle godine iznosila je 50.000 kuna. ''Sa ženom i djecom sam razgovarao što ćemo s tim novcima. Prvo što mi je palo na pamet je da doniramo novac i odmah smo znali kome – dječjoj onkologiji na Rebru. Meni se tamo dijete liječilo od tumora kosti. Liječenje je bilo uspješno pa smo imali želju pomoći'', otkrio je Mato Orlović.

Dobar duh tvrtke

I ove će godine cifra nagrade biti ista, ali Cinotti kaže da se nadaju da će se popeti i do 100.000 kuna. ''Tako da želimo motivirati poduzetnike koji se žele uključiti u akciju tako da doniraju sredstva ili prijave svoje radnike. Željeli bismo jednog dana, to nam je san, da neki radnik u Hrvatskoj samo zato što je dobar i pošten radnik, dobije ključeve stana'', govori Cinotti.

Tvrtka koja je pokrenula Mali svjetionik projekt je provela i interno, u vlastitoj tvrtki. Dobar duh tvrtke, kako ga zovu, prošle je godine uz novčanu nagradu dobio i potvrdu zaposlenika da njegovu srdačnost i predanost radu svi vide i cijene. A novac je za njega, kaže, važan, no radni uvjeti i odnosi u tvrtki su jednako važni. ''Realno, negdje gdje su loši financijski uvjeti netko će ostati raditi zato što ima dobre kolege i dobri su odnosi'', rekao je Šimun Zorić, najradnik revizorske tvrtke.

Kultura pohvale, koja može biti jednaka motivacija kao i novca, danas često izostaje. A što može biti veća pohvala od prijave kolege za najboljeg radnika?

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Aktualno Policija svim sredstvima čuva našu granicu: Pomaže im oprema vrijedna milijardu kuna, ali ključ uspjeha leži drugdje Migranti (Foto: Dnevnik.hr) Migranti (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Kamera granične policije (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Policija svim sredstvima čuva našu granicu: Pomaže im oprema vrijedna milijardu kuna, ali ključ uspjeha leži drugdje 1/2 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene