Tijekom slobodnog govora na početku sjednice Sabora u srijedu nije moglo bez svađe. Zaiskrilo je između zastupnika Milorada Pupovca (SDSS) i Steve Culeja (HDZ).

Galerija


Razlog izlaganja Milorada Pupovca tijekom slobodnog govora bio je gostovanje Igora Vukića na javnoj televiziji, gdje je, kako je Pupovac rekao, zanijekao holokaust i genocid u Jasenovcu.

Vezani članci Državni vrh u Jasenovcu Hoće li nakon silnih "čašćenja" u zadnje vrijeme Milanović i Plenković zajedno u Jasenovac: "Usuglasit će se kako će taj dan izgledati" Članovi vladajuće koalicije i nacionalnih manjina dolaze u Banske dvore - 3 Bilek nakon sastanka vladajuće koalicije: "Manjine će glasati po svojoj savjesti. Potpora koaliciji nije upitna"

"Istine koje su utvrđene, činjenice koje su međunarodno spoznate od strane onih... da, neki ovdje mašu glavama da nisu. To su sve izmislili Srbi, oni u holokaustu muzeju u Washingtonu ili u Izraelu. A da netko kojim slučajem dotakne brojke iz ovog rata (Domovinskog rata), iskopali biste mu oči. S pravom ste osjetljivi na to, bez obzira na to kakve brojke bile. Zločin je počinjen i često su nedužni ljudi stradali, zarobljenici, civili i drugi", rekao je Pupovac.

Tad je Pupovcu iz klupa nešto dobacio HDZ-ov zastupnik Stevo Culej.

"I doktor (Ivan) Šreter?" dobacio je Culej Pupovcu.

Jandroković je u tom trenutku rukom gestikulirao prema Culeju.

"To vam je brat. Njemu ste nasličniji i po tome kako govorite i po tome što govorite. Meni niste, ni vi ni on. I pogotovo se ne javljajte na ovu temu", poručio je Culeju Pupovac.

Culej je krenuo još nešto reći o Šreteru, no Pupovac je nastavio dalje.

"Imajte dostojanstva saslušati kad se govori o ovoj temi", rekao je Culeju.

Jandroković je sad i usmeno reagirao.

Pupovac je nastavio.

"...Ako ne zbog onih koji su ubijeni, onda zbog budućnosti ove nacije, ali vi tog dostojanstva i tog moralnog minimuma nemate", rekao je vidno uzrujani Pupovac.

Culej se pridigao s klupe i progrmio.

"Sram te bilo. Lažeš... Srami se", poručio mu je.

Prekinuo ga je Jandroković opetovanim upozorenjima.

"Ti ćeš mi pričati o žrtvama... Gdje si bio?" nije se dao smesti Culej.

Jandrokoviću je tada prekipjelo.

"Kolega Culej, molim vas da ostavite govornika da govori! Svatko ovdje može govoriti ono što smatra da treba reći! I vi imate pravo govoriti, vama nitko ne oduzima riječ. Tako i kolega Pupovac ima pravo govoriti", rekao je Jandroković Culeju, koji je sjeo nazad u fotelju.

"Molim vas da se kontrolirate!" završio je Jandroković.

Culej jednostavno nije htio ostati dužan ni Jandrokoviću.

"Ja se previše kontroliram", odvratio je Culej predsjedniku Sabora.

Pupovac ja nastavio izlaganje, nakon toga bez daljnjeg ometanja.