Obavijesti Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Idu li suci u štrajk i što to znači za građane? "Mi tražimo ono što omogućava neovisnost sudstva"

Aktualno Galerija Marijan Bitanga, Udruga hrvatskih sudaca - 2 Marijan Bitanga, Udruga hrvatskih sudaca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marijan Bitanga, Udruga hrvatskih sudaca - 5 Marijan Bitanga, Udruga hrvatskih sudaca - 5 Foto: DNEVNIK.hr Marijan Bitanga, Udruga hrvatskih sudaca - 6 Marijan Bitanga, Udruga hrvatskih sudaca - 6 Foto: DNEVNIK.hr Marijan Bitanga, Udruga hrvatskih sudaca - 4 Marijan Bitanga, Udruga hrvatskih sudaca - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Marijan Bitanga, Udruga hrvatskih sudaca - 3 Galerija 1/7 >>
Potreba sudaca je, kako poručuju iz njihove udruge - veća plaća. Čini se da je u srijedu dan D i odluka hoće li već ovaj tjedan suci u bijeli štrajk.

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je sa sucem Marijanom Bitangom o tome hoće li suci već ovaj tjedan u bijeli štrajk.

"Sutra će biti sastanak upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca. Odlučit ćemo o eventualnim daljnjim koracima. Postupak izmjene zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika je u tijeku", rekao je Bitanga.

Kaže kako stoji pri zahtjevu Udruge u kojem traže povećanje plaće u iznosu od 1000 eura neto. Osnovna plaća suca prvostupanjskog suda, po njima, mora biti 3000 eura.

"Riječ je o zahtjevima prvostupanjskih sudaca koji su najopterećeniji brojem predmeta. Hrvati godišnje pokrenu nekih milijun i tristo tisuća novih sudskih postupaka. Oni najviše u tim situacijama pate", istaknuo je Bitanga.

"Mi tražimo ono što omogućava neovisnost sudstva. Ukazali smo na materijalni položaj službenika. Ako vam zakonodavna vlast šdiktira visinu plaće - onda na određeni način diktira i tko će činiti taj sudački korpus na kraju. Ljudi će otići za većim plaćama", rekao je Bitanga.

Pročitajte i ovo Svi bi veće plaće, ilustracija - 2 Najavljeni prosvjedi Svi žele veće plaće: "Vlada je sa svoje strane dolila ulja na vatru jer je problem krenula rješavati parcijalno"

Nije htio komentirati slučaj suca Antona Hlače. "Većina sudaca svoj posao doživljava kao poziv i to je poanta. Kad obavljaju taj poziv onda inzistiraju na neovisnosti koja ima materijalni apsekt i bitno je da imaju dostojne plaće", istaknuo je sudac.

Pročitajte i ovo Škola, ilustracija - 2 Do 1. srpnja Povećanje plaća tražit će i učitelji: Ako razgovor izostane, spremni su i za štrajk

Podsjetio je da su samo u dva navrata od hrvatske samostalnosti plaće sudaca bile "pomaknute na bolje". Što će za građane značiti bijeli štrajk?

"Ne znamo još hoće li ga biti. Vjerojatno, to je moja prognoza, održati rasprave o onim stvarima koje su esencijalne za život stranaka", kazao je Bitanga. Istaknuo je kako je optimist te da je sljedeći sastanak radne skupine Ministarstva pravosuđa zakazan za 10. svibnja.

Iako je sudac Vrhovnog suda Radovan Dobronić rekao da baš i nije primjereno sudačkom pozivu da ide u štrajk, Bitanga je na to kazao da je Opća sjednica vrhovnog suda dala podršku zahtjevima prvostupanjskim sucima. "Štrajk sudaca nije bio u novijoj povijesti, međutim Ustavom nije zabranjen, reguliran je zakonom. Vidjet ćemo što će se događati", zaključio je Bitanga.

Cijeli razgovor sa sucem Marijanom Bitangom pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene