Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijede problemi

Udruga sudaca odbila prijedlog ministra Malenice o povećanju plaća

Sud, ilustracija - 2
Sud, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Udruga hrvatskih sudaca (UHS) izvijestila je da ne prihvaća prijedlog ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice o povećanju plaća i istaknula kako posljednji prijedlog ministarstva nije u skladu sa zaključcima Opće sjednice Vrhovnog suda ni sudačke udruge.

Priopćenje UHS-a objavljeno je dan prije roka za dostavu mišljenja na zakonski prijedlog, nakon čega će Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) prijedlog uputiti na daljnju zakonodavnu proceduru, dok će radna skupina nastaviti raditi na cjelovitom uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika.

Pročitajte i ovo Štrajk sudaca - 2 Pridružit će se državni odvjetnici Suci od ponedjeljka u bijelom štrajku, Malenica poručio: "Mislim da nije dobro da imamo određene ucjene i ultimatume" Ivan Malenica Nezadovoljni materijalnim pravima Suci tvrde da ih je vlada prevarila i idu u štrajk, ministar Malenica poručio: "Kontradiktorni su, ali spremni smo na razgovor"

Ministarstvo je u ponedjeljak priopćilo da iz procedure povlači izmjene i dopune Zakona o plaćama sudaca i pravosudnih dužnosnika te da će novi prijedlog iznijeti nakon dodatnih konzultacija s članovima radne skupine.

UHS je ranije izvijestio da na sastanku 19. travnja nije došlo ni do kakvog dogovora između predstavnika MPU-a i sudaca članova radne skupine. Suci će, izvijestio je ranije UHS, svoje daljnje korake objaviti iduće srijede, 3. svibnja.

U priopćenju od četvrtka UHS je podsjetio da je ministarstvo 26. travnja objavilo da se prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika plaće prvostupanjskih dužnosnika povećavaju za više od 26 posto.

Prijedlogom ministarstva, dodaje UHS, osnovica za izračun plaća svim pravosudnim dužnosnicima povećana je za 8 posto, a koeficijent za prvostupanjske pravosudne dužnosnike povećan je s 3,54 na 4,21.

Prema navodima UHS-a, sadašnja plaća prvostupanjskog suca izračunava se množenjem osnovice koja iznosi 625,20 eura s koeficijentom koji iznosi 3,54 te iznosi 2213,21 eura bruto, odnosno 1478 eura neto (prirez Grada Zagreba od 18 posto) odnosno 1522,63 eura neto bez prireza.

UHS: Ministarstvo manipulira brojkama

UHS dodaje da se povećanjem plaće kako je to predložio MPU dolazi do iznosa od 2842,68 eura bruto odnosno 1862,74 eura neto s uključenim zagrebačkim prirezom, odnosno 1925,49 eura neto bez prireza.

''Navedeno znači povećanje od 384,74 eura u neto iznosu s uključenim prirezom Grada Zagreba od 18 posto, odnosno 402,86 eura u neto iznosu bez prireza, što jest povećanje od 26 posto'', navodi UHS.

Navode da to povećanje nije u skladu sa zaključcima Zbora UHS-a od 31. ožujka ni zaključcima proširene Opće sjednice Vrhovnog suda od 24. travnja. Pritom se posebno ističe zahtjev da plaća prvostupanjskog suca ne smije biti niža od plaće državnog službenika koji sudjeluje u suđenju, a to je viši sudski savjetnik specijalist na Vrhovnom sudu, čija osnovna plaća iznosi 2055,02 eura neto s uključenim zagrebačkim prirezom odnosno 2126,66 eura neto bez prireza.

UHS u priopćenju naglašava da se u medijima kao prosječna neto plaća suca prvog stupnja navode iznosi od 1670 eura neto, što je podatak do kojeg je Ministarstvo pravosuđa i uprave došlo bez poznatih parametara.

Udruga ističe da MPU manipulira brojkama te ukazuje da plaća prvostupanjskog suca početnika bez olakšica, minulog rada i uračunavanja materijalnih prava kao mjesečnog povećanja plaće i koja se obračunava množenjem osnovice s koeficijentom iznosi 1478 eura neto.

''Do plaće koju Ministarstvo navodi kao referentnu plaću, a to je iznos od 1670 eura neto, sudac dolazi kada na prvom stupnju napuni 29 godina staža s prirezom Grada Zagreba, dakle s minulim radom i bez drugih olakšica'', zaključuje UHS.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene