Kako se približava sezona tako rastu i cijene. U nekim mjestima i gradovima, posebno na moru, one divljaju.


Nakon dobro poznatih visokih cijena u starom dijelu grada u Dubrovniku, sličnu praksu slijede i neki od rovinjskih ugostitelja. Gosti time baš i nisu zadovoljni zato ta mjesta često i zaobilaze.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Thinkstock) Cijene zlata porasle nakon najave G7 o zabrani uvoza iz Rusije Oleg Butković ''Vlada će pomoći građevinarima'', najavili Butković i Paladina i komentirali svađu među ministrima

U jednom rovinjskom kafiću irsku ćete kavu platiti 80 kuna, kavu s mlijekom 52, a sa šlagom 54 kune. Terasa je zasad prazna. Do vlasnika kafića nismo uspjeli doći, ali zato su cijenu komentirali turisti.

'Upozoreni smo da ne idemo u kafiće gdje imaju napumpane cijene. Mi smo popili kavu i pojeli kolač za razumnu cijenu', rekao je turist s Novog Zelanda.

'To je biznis, oni su u biznisu! Ako netko želi toliko platiti, to je u redu', rekla je turistica iz SAD-a.

Od sugrađana doznajemo da u skupom kafiću postoje dva cjenika. Jedan za goste i jedan za domaće ljude.

Put koji prevali od kafića do terase je, doznajemo, jedan od motiva visokih cijena - 130 metara u jednom smjeru.

'Ja se slažem da neke stvari moraju tako biti, opet mi smo turističko mjesto, poznato, trebalo bi i da su te cijene malo više, a ne da se praktički pije kava za jedan euro', smatra Danijel iz Rovinja. Ipak, kažu ugostitelji, cijene nisu svugdje tako visoke. One su, tvrde, razumne. Izbor je na ugostitelju.

No, što za grad znači takvo divljanje cijena? 'Ima pojedinačnih slučajeva da su cijene možda malo pretjerane. Činjenica je da veliki raspon cijena, sigurno, i veliko divljanje cijena ne pridonosi ugledu našega grada', kazala je Odete Sapač, direktorica TZ-a Rovinj.

'Sigurno da ćemo upozoriti nadležne koji mogu utjecati na razumijevanje ugostitelja da ipak imaju primjereniju cijenu', kaže Anton Kliman, ministar turizma.

Ali svatko može kreirati vlastite cijene. Stvar je ponude i dobrog starog - tko voli nek' izvoli.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju