Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na rubu opstanka

I mljekari u problemima zbog suše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski mljekari na rubu su opstanka. Uz probleme koji ih i inače muče, ove godine mogla bi ih dotući suša, visoka cijena stočne hrane i legalizacija stajskih objekata.

Zbog svega toga mnoge su mliječne farme stavile ključ u bravu pa ih je već sada 2.376 manje u odnosu na lipanj prošle godine, iako Hrvatska proizvede samo polovicu potrebne količine mlijeka.

Pročitajte i ovo Amazonu pogodila povijesna suša Apokalipsa u Amazoni Stotine uginulih dupina i tisuće mrtvih riba uslijed povijesne suše: "Kao scenarij iz znanstvene-fantastike" Slika nije dostupna 'Prenapuhana nije suša, već ministar' Katastrofalne posljedice suše ne vidi jedino ministar poljoprivrede

Svaki mjesec Hrvatska izgubi oko 200 proizvođača mlijeka. Visoki troškovi i mala ili nikakva zarada uzimaju svoj danak pa je domaćeg mlijeka sve manje. 'I u 2011. godini imamo jedan trend smanjenja proizvodnje mlijeka. Taj će trend na nivou godine biti, rekao bih, između 4-5 posto smanjenja proizvodnje mlijeka', izjavio je ministar Petar Čobanković.

Uz probleme koji i inače muče proizvođače, ove ih je godine dotukla suša. 'Cijena naših žitarica koje moramo nabavljati na tržištu, cijena stočne hrane isto tako, a da ne govorimo o prinosima na polju koji su smanjeni za više od 50 posto', rekao je Igor Rešetar iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka. 

Iako bi to željeli, potporu od 40 lipa po litri koju dobivaju ne mogu investirati u razvoj. 'Taj novac se trenutno koristi jednostavno za tekuće održavanje', rekao je Rešetar. Ministar najavljuje da bi se ubuduće potpora mogla isplaćivati kvartalno umjesto svaki mjesec. To bi, uz cijenu legalizacije farmi, iz proizvodnje mlijeka moglo otjerati mnoge male proizvođače kojih je najviše.

'Većina objekata je relativno mala i ispod 100 metara kvadratnih', rekao je Čobanković. No, kada se izračuna da legalizacija objekta za pedeset krava stoji oko 150 tisuća kuna, plus isto toliko za spremnike za stajski gnoj po standardima EU, jasno je da će u idućih godinu dana još mnogi ispasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene