Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DODATNIH 5000 PREGLEDA

Novi potez HZZO-a izazvao oprečne reakcije: "Ovo je samo kap u velikom požaru zvanom liste čekanja!"

Pomoć za smanjenje lista čekanja (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Pomoć za smanjenje lista čekanja (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pomoć za smanjenje lista čekanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pomoć za smanjenje lista čekanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pomoć za smanjenje lista čekanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pomoć za smanjenje lista čekanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pomoć za smanjenje lista čekanja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pomoć za smanjenje lista čekanja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pomoć za smanjenje lista čekanja (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Godinu i pol dana čeka se na pregled za magnetsku rezonanciju. Da bi se liste čekanja smanjile, HZZO između ostalog u pomoć zove i privatne zdravstvene ustanove.

Liste čekanja, posebice za magnetsku rezonanciju, nikako se ne smanjuju. U nekim se bolnicama čeka i do dvije godine, zbog čega trpe svi, od pacijenata do cijelog zdravstvenog sustava.

Pročitajte i ovo Dijete - 4 Lista ljekova HZZO-a Velika vijest za pacijente s dijagnozom spinalne mišićne atrofije: Lijek će biti dostupan svima! Vili Beroš Prebacio preglede Kako je Beroš riješio liste čekanja? Dao 2 milijuna eura privatnim poliklinikama

Jedno od rješenja HZZO je pronašao u dodatnom ugovaranju s privatnim poliklinikama. No je li to dovoljno da se liste konačno smanje?

"Pacijente uopće ne zanima je li to privatni ili javni sektor, oni žele svoju uslugu imati dostupnu, da ne moraju čekati godinu i pol, dvije ili čak više za takvu uslugu", govori Ognjen Bagatin iz Udruge privatnih poliklinika.

HZZO je odlučio ugovoriti dodatnih 5000 pregleda

"Mi s ovim smanjujemo liste čekanja, što znači da ubrzavamo preglede, ubrzavamo broj učinjenih magnetnih rezonanci", govori ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić.

Pomoć za smanjenje lista čekanja (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pomoć za smanjenje lista čekanja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Tih 5000 je samo kap u velikom požaru zvanom liste čekanja, koja se gasi sa nekoliko kapi. Treba riješiti cijeli sustav javnog zdravstva", govori Marijo Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata.

Privatnici poručuju kako opreme ima, ali očito nema političke volje da se ona iskoristi u potpunosti.

Dodaju kako jedan uređaj za magnetsku rezonanciju može snimiti oko 700 postupaka na mjesec, a privatnici dobiju ugovor za tek stotinjak. Stoga poručuju kako će rado svojim kapacitetima pomoći u smanjenju lista čekanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene