Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako ih smanjiti?

Duge liste čekanja dozlogrdile svima, traže se hitna rješenja!

Kako smanjiti duge liste čekanja? (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Kako smanjiti duge liste čekanja? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kako smanjiti duge liste čekanja? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kako smanjiti duge liste čekanja? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kako smanjiti duge liste čekanja? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kako smanjiti duge liste čekanja? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kako smanjiti duge liste čekanja? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Niti jedan ministar do sada nije uspio riješiti problem dugih lista čekanja. Svakakvi su se programi najavljivali za smanjenje, ali očito nijedan nije urodio plodom. S druge strane, pritužbe pacijenata su sve veće, jer kažu kako mnogo izdvajaju za zdravstvo, a onda moraju na neke preglede čekati i više od godinu dana. Udruge pacijenata od resornog ministra traže hitna rješenja.

Više od 550 tisuća ljudi trenutačno čeka na neki od pregleda. Ako tome pridodamo kontrolne preglede, lista se penje i na više od 800 tisuća pacijenata. "Na listama HZZO-a imamo npr. za dva tjedna je dostupan ultrazvuk, ali kad pacijent zove tu bolnicu, onda mu se kaže da je termin tek za četiri mjeseca, s obrazloženjem da su se termini u međuvremenu popunili!", tvrdi Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Pročitajte i ovo Liste čekanja - 1 LISTE ČEKANJA Još jedan apsurd u sustavu hrvatskog zdravstva koji dodatno otežava već ionako tešku situaciju: "Vidimo da kad pacijenti dođu osobno..." Slika nije dostupna SASTANAK S RAVNATELJIMA Skraćivanje lista čekanja: Nakon uspješnog pilot projekta u Zagrebu, Beroš želi isto u cijeloj zemlji

"HZZO na svojim stranicama objavljuje ono što je dobio od bolnica. To se redovno ažurira, možete provjeriti točno datum kada smo od bolnice dobili zadnje podatke. Naravno, na bolnicama je da to korektno rade", tvrdi Nenad Korkut.

Na pregled se čeka u prosjeku 164 dana. Najduže na magnetsku rezonanciju - oko 316 dana, kao i na operaciju katarakte - 334 dana. "I naravno da odu onda privatno. I onda nas pitaju: cijeli život radim, uplaćujemo zdravstveno i sad kad mi prvi put u životu treba, meni daju termin za godinu dana!", govori Karačić.

Svakog ministra zdravstva dočeka problem predugih lista čekanja. Tako je i s aktualnim ministrom, koji još nije predstavio realno stanje kao i konkretno rješenje ovog problema. "Idemo sa ovim sms porukama - tri dana pacijentima šaljemo da ih molimo da nam odgovore, ako su već pregled učinili da molimo da termin daju nekom drugome", objašnjava ministar Milan Kujundžić.

I dalje se ne zna koliko su se na taj način smanjile liste čekanja. Iz HZZO-a kažu kako su od 64 bolnice njih 46 umrežene i imaju mogućnost vidjeti ako je netko već naručen u drugoj bolnici. "Tako onaj veliki problem dupliciranja narudžbi, gdje se čovjek naruči na više mjesta pa čeka gdje će doći prije na red, na žalost ako se ne odjavi i time zauzme nekom mjesto - više neće biti moguće!", upozorava Korkut.

Unatoč tomu, liste su i dalje duge i neorganizirane. Da bi se vidjeli određeni pomaci, za to je potrebna potpuna umreženost svih bolnica. A to bi se moglo čekati još godinama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene