Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odluke o održavanju

Objavljene detaljne upute za održavanje prvog kruga državne mature: Kako će izgledati ispitni prostor, kako doći na ispit...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod zba javno zdravstvo objavio je detaljne upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa, za prvi blok predmeta, odnosno obvezne predmete koje maturanti moraju položiti.

Upute koje je HZJZ objavio izrađene su u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve ide prema planu Čini se da smo se konačno pokrenuli, u Hrvatskoj cijepljena svaka treća osoba: HZJZ objavio gdje je najviše cijepljenih prvom, a gdje drugom dozom Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zbunjujuće informacije Capakova zamjenica pojasnila trebaju li cijepljeni nositi maske, otkrila i kada bi ponovno mogli u svatove: "Nije niti rečeno da je treći val završio"

S epidemiološkog stajališta ispite državne mature preporučljivo je organizirati na način da se pisanje A i B razine ispita odvoji u zasebne dane kako bi se smanjio broj pristupnika (učenika ili kandidata) koji u istom terminu (danu) dolaze u ustanove. Na taj će se način rasteretiti javni prijevoz, omogućiti održavanje veće distance (2 m razmaka) te organizacija polaganja ispita u izdvojenom prostoru za veći broj pristupnika(vidjeti dalje u tekstu).

Predlaže se da se veći ispiti organiziraju tako da se u jednom danu održava jedan ispit (ili dio ispita, test ili esej, ako se radi o ispitu hrvatskog jezika) kako bi se mogla provesti primjerena higijena prostorija i provjetravanje te osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak pristupnika iz ustanove uz održavanjerazmaka od 2 metra.

Pristup državnoj maturi u trenutnoj epidemiološkoj situaciji

Tijekom epidemije koronavirusa državnoj maturi može pristupiti isključivo pristupnik koji ne pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti, a koja se može očitovati sljedećim simptomima: povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl. Osim toga, državnoj maturi ne može pristupiti pristupnik kojemu je izrečena mjera samoizolacije te kodkojeg je utvrđena zaraza COVID-19. Pristupnicima kojima će se uskratiti polaganje državne mature iz bilo kojeg od ta dva razloga treba omogućiti polaganje u drugom terminu prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ispitni prostor i dolazak pristupnika

Mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije potrebno je prije dolaska temeljito oprati i ako je moguće dezinficirati, uključujući i sanitarne prostorije. Neposredno prije dolaska kandidata preporučuje se provjetravanje prostorija (ulazak i cirkulacija svježeg zraka u trajanju od najmanje pola sata). U svim sanitarnim čvorovima treba osigurati sapun i jednokratne ručnike (papirnate ubruse) za ruke, te koš za otpad s poklopcem.

Dolazak učenika na državnu maturu treba organizirati na način da se učenici ne grupiraju pri dolasku (izvan i unutar ustanove poželjan je fizički razmak od 2 metra). Kandidate treba prije dolaska upozoriti da ponesu pribor koji im je potreban za ispit (ako je tako propisano ispitnim katalogom) i da si prije dolaska izmjere tjelesnu temperaturu.

Ostale detaljne upute možete pročitati na OVOJ poveznici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene