Predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Marko Grubišić
Predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Marko Grubišić Foto: Pixsell

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika smatra kako bi prihvaćanje Mustačeve i Perkovićeve molbe za pomilovanje predstavljalo simbolički posljednji čavao u lijes hrvatske težnje za postignućem pravde.


Predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Marko Grubišić potpisao je priopćenje u kojem stoji kako je "odgovornost ta dva stupa jugoslavenskoga komunističkog režima najmanje dvostruka - u tome što su pomogli uspostavi i održanju jugoslavenske komunističke okupacije Hrvatske te što su izravno sudjelovali u ubojstvima, progonima i 'hapšenjima' hrvatskih rodoljuba sve do 1990."

"Ubojstvo zbog kojeg su presuđeni, po riječima suca Manfreda Daustera na 'posebno podmukao i gnjusan' način potvrđuje i slika kojom su plašili i nas u Lepoglavskom zatvoru 1983., s porukom da smo mi koji smo osuđeni kao hrvatski politički zatvorenici još dobro prošli, jer smo 'samo' u zatvoru, a nismo završili kao Đureković", napominje HDPZ.

Ante Gotovina Ante Gotovina o razlozima potpisivanja pisma kojim se traži pomilovanje Perkovića i Mustača: "Zbog mojih životnih načela..."

Anto Nobilo predao molbu za pomilovanje generala Mustača i Perkovića Nobilo predao molbu za pomilovanje generala Mustača i Perkovića: "Ne znam kakvu će odluku donijeti Milanović, ali znam kakvu bi donio Tuđman"

Naglašava kako Mustač i Perković pred sudom nisu pomogli da se rasvijetli način funkcioniranja jugoslavenskoga ubilačkoga stroja, koji je bio modus operandi u provođenju državnog terorizma te da se nisu nikada pokajali zbog djela za koje su osuđeni.

Takvim ponašanjem, stoji u priopćenju, oni su ponovno izabrali stranu i to stranu na kojoj ne stoji većina hrvatskog naroda. HDPZ smatra kako je potpis nekoliko generala opravdano izazvao čuđenje, ali nažalost za mnoge i zgražanje. Ocjenjuje kako je režiser vrlo lukavo potpise iskamčio u predblagdansko vrijeme Uskrsa.

HDPZ izražava zgražanje nad tezom da su njih dvojica među najzaslužnijima za stvaranje samostalne hrvatske države. Ta teza je samo naizgled jeftina doskočica kojom se hoće pružiti alibi aktualnom predsjedniku Republike da dovrši pothvat zasnovan operacijom lex Perković, dodaje HDPZ.

Ivan Tolj, umirovljeni general-bojnik Umirovljeni general Tolj oštro o prijedlogu pomilovanja Perkovića i Mustača: "Vrlo je nezgodno ako vidite sličan rukopis 30 godina kasnije. Ovo nije bezazleno"

General Ivan Tolj Grupa generala protiv pomilovanja: "To su prokušane udbaško-kosovske metode, siju razdor." Oglasili se i veterani 4. gardijske brigade

Ta teza je, smatra HDPZ, u stvarnosti neusporedivo opasnija, jer je u njezinu korijenu zapravo poruka da su komunistička partija i njezin obavještajno-represivni aparat pravi tvorci hrvatske države.

"Ta drska podvala pljuska je u lice stotinama hrvatskih naraštaja koji su se borili i ginuli za hrvatsku slobodu i državnu neovisnost", ističe HDPZ i dodaje kako je ona ćuška desecima, pa i stotinama tisuća Hrvata koji su zbog borbe za te vrijednosti u 20. stoljeću pobijeni, raseljeni diljem svijeta ili su čamili u jugoslavenskim tamnicama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju