Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka loša i za Hrvatsku i BiH

Hrvatski političari u BiH: Inzkova odluka o Mostaru štetna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici hrvatskih političkih stranaka ocijenili su odluku visokog predstavnika Valentina Inzka o izmjeni statuta Mostara štetnom za Hrvate, tvrdeći da će se time dodatno pojačati kriza u ovome gradu u kojemu gradonačelnik nije izabran 440 dana nakon održanih općih izbora.

Pročitajte i ovo Marlene Engelhorn Želi platiti i porez! Naslijedila 25 milijuna eura pa ih odlučila razdijeliti: "Moć i bogatstvo nisam ničime zaradila" Sukob na Crvenom moru crno nam se piše Stižu ozbiljna upozorenja na opasnost od nove svjetske krize: "Posljedice bi mogle biti katastrofalne"

Odluka dodatno pogoršava položaj Hrvata u Mostaru i samo potvrđuje da je opravdan zahtjev hrvatskih političkih stranaka za institucionalnim izjednačavanjem prava i stvaranja hrvatske federalne jedinice Danijel Vidović 'Do sada smo imali 17 pokušaja izbora gradonačelnika, u kojima je svaki put gospodin Ljubo Bešlić imao većinu koja do jučer nije vrijedila, a sada odjednom vrijedi. Evidentno je da je riječ o pritisku bošnjačke strane i cijela je odluka na tragu nezakonitog i neustavnog statuta prema kojemu glasovi Hrvata ni pri biranju vijećnika ne vrijede jednako', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Dodao je kako će se stranka naknadno očitovati o potezima visokog predstavnika.

HDZ 1990. smatra da Inzkova odluka može dovesti do izbora gradonačelnika, 'ali nikako nije rješenje za Mostar'. 'Bit problema u Mostaru jest gradski statut, a on ostaje osim ove izmjene, a s tim ostaju i sva druga ograničenja demokratskog predstavljanja građana, neproporcionalne nacionalne zastupljenosti u gradskom vijeću i načina donošenja odluka', ističe se u priopćenju HDZ-a 1990.

Predsjednik mostarskog gradskog vijeća Danijel Vidović ocijenio je da je promjena statuta loša za Mostar. 'Odluka dodatno pogoršava položaj Hrvata u Mostaru i samo potvrđuje da je opravdan zahtjev hrvatskih političkih stranaka za institucionalnim izjednačavanjem prava i stvaranja hrvatske federalne jedinice', istaknuo je Vidović. I vijećnik HSP-a Đapić dr. Jurišić Živko Budimir ocijenio je da odluka o izmjeni Statuta Mostara 'pojačava krizu a ne rješava problem, a to je ukidanje nametnutog Statuta Mostara'. Predsjednik kluba Narodne stranke Radom za boljitak u Gradskom vijeću Mostara Marko Romić pozvao je na raspuštanje gradskog vijeća, ukidanje statuta i raspisivanje novih izbora za Mostar.

Gradonačelnik se bira posredno kroz gradsko vijeće

Hrvatske političke stranke očekivale su ukidanje Statuta Mostara koji je nametnula međunarodna zajednica, prema kojemu se gradonačelnika ne bira izravno kao u drugim gradovima u BiH, nego posredno kroz gradsko vijeće. Uz to iz šest mostarskih gradskih područja bira se jednak broj vijećnika u gradsko vijeće iako su većinske hrvatske jedinice i po šest puta brojnije od bošnjačkih.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je u ponedjeljak tek promijenio pravilo prema kojemu se u trećem krugu glasovanja na sjednici gradskog vijeća za gradonačelnika bira vijećnik koji ima običnu a ne natpolovičnu većinu 18 od 35 vijećnika koliko broji mostarsko gradsko vijeće. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene