Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne odgovara ni Sindikatima ni Udrugama

Što donosi novi Zakon o referendumu? "To nije švicarski, već sjevernokorejski model Andreja Plenkovića"

Zakon o referendumu (Foto: Dnevnik.hr)
Zakon o referendumu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) Krešimir Sever (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zakon o referendumu (Foto: Dnevnik.hr) Zakon o referendumu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Milorad Batinić (Foto: Dnevnik.hr) Milorad Batinić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Arsen Bauk (Foto: Dnevnik.hr) Arsen Bauk (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Branko Bačić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Prijedlog novog Zakona o referendumu kojim koordinira Ministarstvo uprave, a pisala ga je u najvećem dijelu bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, trebao je već biti na javnom savjetovanju.

No sve je stalo zbog problematičnog stjecanja imovine ministra uprave Lovre Kuščevića. Obrisi prijedloga ipak se naziru i ne sviđaju se nevladinim udrugama i sindikatima.

Pročitajte i ovo Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica" Slika nije dostupna UOČI SJEDNICE HDZ-A Bačić o referendumu: "Cilj nam je urediti nešto što do sada nije bilo uređeno"

Novi zakon o referendumu uspostavio bi obrasce na kojima se prikupljaju potpisi, propisao bi točna mjesta gdje se građani potpisuju i odredio rok u kojem Sabor mora raspisati referendum. Posljednji je informacije iz prve ruke čuo predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

"Ja sam o tome razgovarao s ministrom Kušćevićem, prije nekih mjesec dana i on mi je tada rekao da je nacrt zakona u završnoj fazi", rekao je Bačić.

Ali najveća rupa nije nam u zakonu, nego u Ustavu, upozorava bivši ministar uprave SDP-ovac Arsen Bauk. "Redukcija pitanja o kojima se može raspisati referendum, dakle o ljudskim pravima, o poreznom sustavu..", kaže Bauk.

"Uvijek se tu pozivamo i na Ustavni sud da on procijeni je li neko referendumsko pitanje u skladu s Ustavom ili ne", kaže Milorad Batinić iz HNS-a. Sindikati su imali svoju predstavnicu u radnoj skupini koja donosi novi prijedlog Zakona o referendumu, ali je skupina nikad nije pozvala ni na jedan sastanak.

"Vlasti izbjegavaju pitati narod. Navodno bi mjesto prikupljanja potpisa trebao biti ured državne uprave, a to isto samo po sebi nije dobro", kaže Krešimir Sever iz NHS-a.

"Ljudi su nam sami po sebi rekli da ih je strah toga u ovoj zemlji, to može vrijediti za Švicarsku ili za neku drugu zemlju, ali svakako ne za Hrvatsku", smatra. Udruga u Ime obitelji želi da se Zakonom na poprišta potpisivanja dovedu promatrači i ostala nadzorna tijela.

Ivan Munjin, član upravnog odbora "U ime obitelji" smatra kako sada imamo prekratak rok za prikupljanje potpisa, a to je 15 dana, te da je broj potpisa potreban za raspisivanje referenduma prevelik, a iznosi 380.000 potpisa.

"Ovaj novi prijedlog zakona koji se pojavio nije švicarski model, nego sjevernokorejski model Andreja Plenkovića kojim se želi nastaviti krađa referenduma od strane vlasti.

Trebalo bi smanjiti broj potpisa, u Švicarskoj je to 100.000 potpisa, kod nas je 380.000 potpisa i to je jedan od najrestriktivnijih zakona u Europi", smatra. Vlast je proizišla iz naroda, i narod bi vlast na to morao imati priliku moći legitimno podsjetiti, kad god osjeti da je potrebno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Odličan napadač i dobar student: Oduševio Mallorcu, Nasha i Nadala, a potom položio ispit Ante Budimir (Foto:GOL.hr) Ante Budimir (Foto:GOL.hr) Foto: GOL.hr Steve Nash slavi gol Spursa (Screenshot) Steve Nash slavi gol Spursa (Screenshot) Ante Budimir slavi pogodak (Screenshot) Ante Budimir slavi pogodak (Screenshot) Ante Budimir (Foto: GOL.hr) Ante Budimir (Foto: GOL.hr) Foto: GOL.hr Ante Budimir (Foto:GOL.hr) Ante Budimir (Foto:GOL.hr) Foto: GOL.hr +0 Rafa Nadal slavi treći pogodak Mallorce (Screenshot) Nogomet Odličan napadač i dobar student: Oduševio Mallorcu, Nasha i Nadala, a potom položio ispit 1/6 >>  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene