Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) upozoravaju kako nas u ponedjeljak očekuje velika promjena vremena i prvi ovosezonski ozbiljniji snježni pokrivač.

Galerija


"Snijeg je ove jeseni već padao! Štoviše, na meteorološkoj postaji Zavižan 23. 10. izmjeren je i značajan snježni pokrivač - visina snježnog pokrivača bila je 30 cm. Padanje snijega, ali i njegovo zadržavanje na tlu u studenom je uobičajena pojava, i to posebice u gorju. Stoga, zakonska obveza uporabe zimske opreme odnosno zimskih guma na motornim vozilima započinje 15. studenog. A ove će godine, prema našim prognozama, potreba za zimskom opremom preduhitriti zakonsku", poručuju iz DHMZ-a i navode kako će kraj ovog tjedna te početak idućeg biti obilježni novim obilnijim oborinama i prvim ovosezonskim ozbiljnijim snježnim pokrivačem.

Tijekom ponedjeljka u naše će se krajeve sa sjevera, u sklopu duboke doline, spustiti izrazito hladan zrak, a u Genovskom će se zaljevu formirati duboka ciklona koja će se potom nekoliko dana zadržavati nad Italijom i Jadranom te popunjavati.

Nakon uglavnom suhe subote, u nedjelju će, s jačanjem juga, izraženije kiše biti već krajem dana, a u noći na ponedjeljak kiša će prijeći u snijeg u višem gorju. Prema sadašnjim prognostičkim materijalima, do utorka će u višim predjelima gorske Hrvatske pasti između 15 i 30 cm snijega, a u dijelovima Like vrlo vjerojatno i oko 50 cm. Snijega prolazno može biti u nekim nizinama unutrašnjosti te duž obale i na otocima, a bit će nošen jakom i olujnom burom koja će zapuhati u ponedjeljak na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, no s obzirom da je tlo još razmjerno toplo, on će se brzo topiti.

Početak idućeg tjedna obilježit će vrlo dinamično vrijeme, obilna oborina, snijeg i zimski uvjeti, posebice u gorju, te jak i olujan vjetar.

"Padanje snijega u studenom je uobičajena pojava, no prvi ozbiljniji snijeg, a osobito mjestimična obilna oborina koja je vrlo vjerojatna početkom idućeg tjedna (nakon već dosta kišovitog ovog tjedna) te jak i olujan vjetar zaslužuju dodatnu pozornost. Treba naglasiti da će osim u unutrašnjosti poprilično hladno idući tjedan biti i na Jadranu. Stoga, ako planirate putovanje, svakako pripremite zimsku opremu, a računajte i na gužve kod vulkanizera u idućim danima. Sretno!" poručuju iz DHMZ-a.