Vrhovni sud Republike Hrvatske je donio povijesnu presudu - odluka banke o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u CHF nakon 1. siječnja 2013. do 1. siječnja 2014. nije zakonita. Presudu je komentirala i Hrvatska udruga banaka.

Galerija +0 Švicarski franak, ilustracija (Foto: Pixsell,Duško Jaramaz)

Iz Hrvatske udruge banaka poslana je izjava za medije u kojoj stoji da je posljednja presuda Vrhovnog suda pojedinačna te da se ne odnosi na druge sudske procese. Uz to, osuđuju korištenje ovakvih presuda u stvaranju pritiska na sudove.

Vezani članci Švicarski franak (Foto: Dnevnik.hr) Obustavljeni arbitražni postupci protiv RH u vezi konverzije kredita u švicarcima Švicarski franak (Foto: Duško Jaramaž/Pixsell) Udruga Franak nakon Marićeve objave o dogovoru s bankama: "Što je država dala bankama, imamo li razloga za zabrinutost?"

"U vezi u četvrtak objavljene presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske (VSRH) o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u CHF, prije svega ističemo kako je riječ o pojedinačnoj presudi i nikako se ne odnosi na druge sudske procese koji su u tijeku.

Ujedno, osuđujemo pokušaj manipulacije medijima koristeći ovu presudu kako bi se izvlačenjem iz konteksta određenih navoda zavaravajuće utjecalo na javnost da se radi o svim bankama te svakodnevnim objavljivanjem detalja pojedinačnih presuda stvarao dodatni pritisak na sudove u trenutku kada se pred sudovima vodi niz postupaka vezanih za CHF kredite", piše u izjavi koju je potpisala Ivana Prgomet, savjetnica za odnose s javnošću HUB-a.

Presuda za razdoblje od godine dana

Podsjetimo, Vrhovni sud je zaključio kako banka u navedenom razdoblju nije uskladila svoje poslovanje glede promjenjivih kamata na kredite u švicarske franke sa Zakonom o potrošačkim kreditima.

"Iako je banka, sukladno Zakonu u svojoj ponudi korisnicima, za izmjenu ništetne odredbe, u skladu s Zakonom, precizirala način određivanja promjenjive kamatne stope, ona je, ipak, bez uporišta u Zakonu, jednostrano, odredila kamatnu stopu višu od početno ugovorene kamatne stope", stoji u priopćenju Vrhovnog suda RH.

Time je naplatom kamate po stopi višoj od početno ugovorene, dio imovine korisnika kredita bez pravne osnovne prešao u imovinu banke pa osnovano korisnik kredita zahtjeva vraćanje tog iznosa.

Vrhovni sud u četvrtak je objavio da odluke banaka o promjenjivoj kamatnoj stopi na kredite u švicarskim francima nakon 1. siječnja 2013. do 1. siječnja 2014. nisu zakonite, jer banke nisu uskladile "svoje poslovanje glede promjenjivih kamata" s odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima.

Novo rasterećenje za građane Svete Nedelje: Nakon smanjenja prireza stiže i jeftinija komunalna naknada Farmaceutska tvrtka u Svetoj Nedelji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Farmaceutska tvrtka u Svetoj Nedelji (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju