Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska 1. siječnja počinje dvogodišnje članstvo kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, a već na jednoj od prvih sjednica Vijeća najvjerojatnije će preuzeti i predsjedavanje Protuterorističkim odborom Vijeća sigurnosti.


Prema privremenom rasporedu rada za siječanj, kada Vijećem sigurnosti UN predsjedava Libija, jedna od pet novih nestalnih članica, prva sjednica Vijeća zakazana je za četvrtak 3. siječnja, na čijem dnevnom redu je produljenje mandata misija UN-a u Centralnoafričkoj republici i Čadu.

Vezani članci Slika nije dostupna Obama podupire južnokorejski zahtjev pred Vijećem sigurnosti Slika nije dostupna Iran nacrt Vijeća sigurnosti odbacio kao nelegitiman

Zavisno od odluke predsjedavajućeg, na toj ili jednoj od idućih sjednica, odlučivat će se i o jednogodišnjem predsjedanju
supsidijarnim tijelima Vijeća sigurnosti UN, među kojima je
Protuteroristički odbor.

"Hrvatskoj je veliki kompliment što joj je ukazano povjerenje da vodi taj odbor, koji je jedan od najvećih i najosjetljivijih", ocijenio je diplomatski izvor.

Protuteroristički odbor čini svih 15 članica Vijeća sigurnosti,
podijeljenih u tri pododbora. U nadležnosti mu je nadzor nad provedbom rezolucije 1373, usvojene nedugo nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., kojom se od zemalja članica UN-a traži da kriminaliziraju pomaganje u terorističkim aktivnostima, uskrate financijsku pomoć i
utočište teroristima te dijele informacije o skupinama koje planiraju terorističke napade. 

Odbor od 2004. ima i svoj izvršni direktorat, a svoje je aktivnosti proširio i na posjete zemljama članicam UN-a.


Tijekom 2007., Protuterorističkim odborom predsjedavala je Panama, a s tri pododbora unutar tog tijela Peru, Katar i Južnoafrička Republika.

Među ostalim supsidijarnim tijelima Vijeća sigurnosti UN-a su Komisija za izgradnju mira, Odbor za sankcije, Komisija za
kompenzacije, Nadzorni, verifikacijski i inspekcijski odbor i druga.

Iako zbog produljenog razdoblja formiranja nove vlade najavljena kadrovska pojačanja za Stalnu misiju RH pri UN-u još nisu stigla, misija u kojoj je desetak diplomata dovršila je sve pripreme za početak sudjelovanja Hrvatske u radu u Vijeću sigurnosti UN.

Stalna predstavnica RH pri UN-u Mirjana Mladineo i dužnosnici hrvatske misije od 19. studenoga sudjelovali su na sjednicama Vijeće sigurnosti UN i njegovih odbora, bez prava glasa, stičući iskustva o sustavu rada i odlučivanja u Vijeću.

U petak 21. prosinca održana je posljednja redovna sjednica Vijeća sigurnosti UN u ovoj godini, na kojoj se raspravljalo o Bliskom istoku, no u četvrtak 27. prosinca, nakon ubojstva bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto, Vijeće se sastalo na izvanrednoj sjednici, na kojoj je najoštrije osudilo taj atentat.

Izvanredne sjednice, na kojima se reagira na krizna zbivanja u svijetu, dio su dinamike zahtijevne uloge članice Vijeća sigurnosti UN, koju će Hrvatska dijeliti u iduće dvije godine.