Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestalna članica VS-a

BiH preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina danas je preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem sigurnosti UN-a, a glavna tema njezina jednomjesečnog vođenja toga tijela bit će 'izgradnja mira', javlja Radio Slobodne Europe.

BiH je dvogodišnji mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti preuzela 1. siječnja prošle godine. Na to je mjesto izabrana po regionalnom ključu, nakon isteka hrvatskog dvogodišnjeg mandata.

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

>> Dodik: BiH će doživjeti sudbinu Jugoslavije

Bivši veleposlanik BiH u UN-u Mirza Kušljugić priznao je za RSE da je 'paradoksalno' da Vijećem sigurnosti predsjeda zemlja koja je nakon izbora još uvijek bez vlade, u kojoj još uvijek postoji snažna misija UN-a'.

Prije deset godina su mislili da će BiH danas izgledati drugačije

'Paradoksalno da jedna zemlja bude i članica Vijeća sigurnosti, a da se onda na Vijeću razmatra točka dnevnog reda koja se tiče te zemlje', rekao je Kušljugić, dodavši da su vlasti u BiH, kada su prije 10 godina kandidrale zemlju za članstvo u VS-u stvarno mislile da će zemlja desetljeće kasnije izgledati drukčije, da će biti članica NATO-a i na pragu ulaska u EU.

Najvažnija tema koja će se naći na dnevnom redu VS-a u siječnju je referendum o neovisnosti južnog dijela Sudana.

Hrvatska, članica VS-a od 1. siječnja 2008. do 31. prosinca 2009. godine, tim je tijelom predsjedala u prosincu 2008. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene