Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi koji su dobili novo srce ili jetra, na dan darivanja i presađivanja organa i tkiva slave novi rođendan. U Hrvatskoj se situacija poboljšava, liste čekanja za transplantaciju organa u posljednje dvije godine smanjene su za 30 posto.


Dijelom zbog dobre organizacije, no ponajviše zahvaljujući hrabrim obiteljima koje su u najtežim trenucima odlučile darovati organe svojih najbližih. 'Uvijek bi donesli istu odluku. I danas i uvijek', riječi su roditelja 17-godišnje Marte Pielić, koja je iznenada preminula. 'Čitav svijet se srušio, kao da je sve nestajalo oko mene, kao da nema ničega', priča njezina majka Maja Pielić. Donirani su svi njezini organi, srce, pluća, bubrezi, gušterača pa i rožnica. Koliko je života spasila, teško je izbrojiti. 'Zato posebna zahvala njima, ne bi bilo uspješnog transplantacijskog programa kakav je danas u RH, čuli ste da smo i iznad prosjeka Eurotransplanta', istaknuo je ministar zdravstva Darko Milinović.

Vezani članci Japanski premijer Shinzo Abe Najdugovječniji japanski premijer objavio da odlazi s dužnosti zbog narušenog zdravlja Slika nije dostupna Bravo Hrvatska: Po ovome smo prvi na svijetu

Ne samo iznad Eurotransplanta, povećanje broja donora Hrvatsku pozicionira odmah iza Španjolske i SAD-a, ispred Slovenije, Njemačke i Nizozemske. 'Hrvatska je u trenu znatno poboljšala svoj sustav i svi se u europskoj zajednici pitaju, kako je Hrvatska u tome uspjela', priznaje Arie Osterlee, direktor Eurotransplanta. U odnosu na prvih pet mjeseci 2009. godine, ove se godine povećao broj transplantacija bubrega, jetara, srca i gušterače, za 24 posto. Nova jetra dobila je i mlada Martina Capan.

'Samo bih htjela svima se zahvaliti, koji su mi pomogli, previše ih je da ih sve nabrajam', kaže Martina. Martina će uskoro nabaviti donorsku karticu. Kartica nema zakonsku vrijednost, no i liječnicima i obitelji može olakšati najteže trenutke. 'To je dozvola da sam ja u Hrvatskoj davatelj organa. traži se kontakt osoba u slučaju moje moždane smrti', rekao nam je dr. Ranko Ostojić. O smrti rijetko tko razmišlja, osim naravno, kada mu život ovisi o doniranom organu.