Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PETI DAN OD OBJAVE VIDEA

Razgovarali smo s Arapima koji žive u Hrvatskoj: Pročitajte njihov apel ISIL-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teroristi od isteka ultimatuma nisu objavili nove informacije, a upravo ta tišina za stručnjake koji poznaju Bliski istok može predstavljati pozitivne vijesti da egipatska vlada doista pregovara s teroristima oko oslobođenja, ali i negativne.

Peti je dan od objave dramatičnog videa džihadista koji u Egiptu u svom zatočeništvu drže 31-ogodišnjeg Hrvata - Tomislava Salopeka, a službenih vijesti o njegovoj sudbini nema. I dok cijela Hrvatska sa strepnjom prati što će se dogoditi, teroristi se nakon isteka roka - ne oglašavaju.

Pročitajte i ovo Učionica iz koje su oteta djeca u Kurigi 280 djece oteto u školi Nakon 17 dana oslobođena oteta djeca u Nigeriji: Vlada odbila platiti otkupninu od 690 tisuća dolara Ilustracija Pucali na djecu Naoružana banda na motorima upala u školu i odvela više od 280 učenika: To područje kontrolira odcijepljena frakcija Boko Harama

U nedjelju je ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala s nekim Arapima koji žive u Hrvatskoj, iznimno su tužni zbog svega što se dogodilo pa su ISIL-u uputili apel...

Nizar poručuje - imamo malo vremena.

'Svi se moramo zalagati da ga oslobodimo. Nije važno koliko to košta financijski', rekao je.

Nizar smatra kako bi iz Hrvatske u Egipat trebao otići netko tko poznaje mentalitet tih ljudi.

'Znači, ne da ide kao političar. Političar će ići kao političar, treba uzeti ljude odavde, ne mogu odredit od koga, po meni - najbolje netko iz islamske zajednice, da nekog izaberu i da ga šalju u pregovore. Ja sam sto posto siguran da su pregovori, jer inače kod njih nema produžavanja za Engleza, Francuza, Amerikanca - nikad oni nisu produžavali rok. Čim se rok produžio - netko je uspio doći do njih', rekao je.

'Molimo da se pusti Tomislava Salopeka jer njegova djeca ga čekaju. Tko ubije čovjeka, bez razloga, kao da je ubio cijeli svijet, a kojega oživi, kao da je oživio cijeli svijet', poručuju Arapi u Hrvatskoj.

Peti dan od objave snimke otetog Hrvata, novih vijesti nema. Teroristi o svojim potezima i dalje šute. Egipatska vlada službeno ništa nije objavila, osim da čini sve što može za spas Salopeka.

'Ovih dana borit ću se za oslobođenje našeg Tomislava'

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u nedjelju da će se nastaviti boriti za oslobađanje Tomislava Salopeka kojega dvadeset dana drže pripadnici Islamske države (IS), no o pojedinostima nije mogla govoriti.

'Ovih dana borit ću se za oslobođenje našeg Tomislava', rekla je Grabar- Kitarović u Sinju gdje je bila na 300. Sinjskoj alki.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednica je rekla da ne može govoriti o pojedinostima.

'Zbog razumljivih razloga ne mogu vam govoriti o detaljima, ali vam mogu reći da se svi borimo kako bi oslobodili Tomislava', dodala je Grabar-Kitarović.

Salopekova sudbina i dalje je neizvjesna, dva dana nakon što je istekao ultimatum militanata za njegovu razmjenu s muslimanskim ženama u egipatskim zatvorima.

Hrvatska 'svim mehanizmima' pokušava osloboditi Tomislava Salopeka

Hrvatska Vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koristeći sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju, kontinuirano rade na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina. Zbog osjetljivosti situacije i dalje nismo u mogućnosti objavljivati detalje te stoga ponovno apeliramo da se ne objavljuju neprovjerene informacije, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

KOJA JE POZADINA OTMICE TOMISLAVA SALOPEKA?

Ultimatum dan egipatskoj vladi da u zamjenu za Tomislava Salopeka puste muslimanske zatvorenice istekao je prije dva dana. Teroristi od tada nisu objavili nove informacije, a upravo ta tišina za stručnjake koji poznaju Bliski istok može predstavljati pozitivne vijesti da egipatska vlada doista pregovara s teroristima oko oslobođenja, ali i negativne.

Egipatske vlasti povećale su napore u potrazi, još uvijek nema novosti

'Glavni izvori informacija bi trebali dolaziti iz egipatske vlade, ali od njih nemamo ništa. Nikakvi službeni podaci, ništa ne vidimo, osim što je na terenu vidljivo pokretanje vojnih zrakoplova koji nadlijeću egipatsko-libijsku granicu - kao mjesto za koje se pretpostavlja da je mjesto gdje se nalazi trenutno Tomislav Salopek', rekao je za Novu TV Vedran Obućina, stručnjak za Bliski Istok.

Podsjetimo, Islamistički militanti objavili su u srijedu snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke. (Hina/Ma.B)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene