Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska s EU otvorila pregovore o šest novih poglavlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je danas u Bruxellesu otvorila pregovore u šest novih poglavlja europske pravne stečevine, što označava "proboj" u njezinom pristupnom procesu.

Otvaranje pregovora u šest poglavlja "označava proboj" u pristupnom procesu s Hrvatskom, rekao je na konferenciji za novinare predsjedatelj Vijeća EU-a, njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steimmeier nakon završetka Međuvladine konferencije o pristupanju na ministarskoj razini.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno Andrej Plenković Iz minute u minutu HDZ nadomak vladajuće većine? S Domovinskim pokretom i Vučemilović fali im samo jedan glas. Oglasio se Raspudić

Na pristupnoj konferenciji otvorena su sljedeća poglavlja: Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga, Pravo trgovačkih društava, Financijske usluge, Informacijsko društvo i mediji, Statistika i Financijska kontrola.

"Ovo je veliko postignuće u hrvatskim pristupnim pregovorima, pravi proboj", rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović. Dodala je da s ovih šest poglavlja, Hrvatska sada ima otvoreno više od jedne trećine ukupnog broja poglavlja.

"Namjeravamo nastaviti istom brzinom i nadam se da ćemo tako nastaviti i pod portugalskim predsjedništvom. Ove 2007. želimo otvoriti što veći broj poglavlja kako bismo mogli početi s ispunjavanjem mjerila za zatvaranje, a sljedeća 2008. godina bit će godina zatvaranja poglavlja. Vjerujemo da ćemo biti spremni za članstvo 2009. godine, a onda je na EU-u da se obavi proces formalnog postupka ratifikacije pristupnog sporazuma", rekla je hrvatska ministrica.

Ministrica Grabar-Kitarović je istaknula da je Hrvatska odlučna u borbi protiv korupcije i u provedbi reforme pravosuđa. "Kao što možda znate, učinjen je znatan napredak u borbi protiv korupcije", rekla je ministrica spomenuvši operaciju u Hrvatskom fondu za privatizaciju, koja je rezultirala podizanjem optužnica protiv nekoliko osoba. 

"Mi ćemo odlučno nastaviti tu borbu, a radit ćemo i na jačanju javne svijesti o štetnosti korupcije. Reforma pravosuđa također dobro napreduje, kao i izgradnja administrativnih sposobnosti", rekla je Grabar-Kitarović.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn rekao je kako vjeruje da će se hrvatski pregovori nastaviti brzo odvijati,
istaknuvši da su najvažnije reforme na terenu i konkretni rezultati u tim reformama. "Stoga bih čvrsto preporučio da se Hrvatska i dalje fokusira i intenzivira rad na reformi pravosuđa i gospodarstva".

Rehn je istaknuo da je s otvaranjem ovih poglavlja Hrvatska ušla u ključna područja unutarnjeg tržišta, poput slobode pružanja usluga, prava trgovačkih društava i financijskih usluga. Financijska kontrola je važna zbog zaštite interesa poreznih obveznika u EU-u i u Hrvatskoj, a statistika je temelj za zdravi i transparentni način donošenja odluka.

Hrvatska će moći zatvoriti pregovore u ovim poglavljima kada ispuni mjerila za zatvaranje, tzv. "closing benchmark". Najviše mjerila, šest, ima u poglavlju Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga. Većina mjerila u svih šest poglavlja su zakonodavne prirode, što znači da je potrebno usklađivanje zakona. Ni u jednom od ovih poglavlja Hrvatska ne traži prijelazno razdoblje.

Prema nekim naznakama, Hrvatska bi već u srpnju mogla otvoriti još jedno ili dva poglavlja.

Zagreb je u Bruxelles poslao četiri pregovaračke pozicije na koje sada čeka odgovor EU-a, a trenutačno radi na izradi još četiri pregovaračka stajališta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene