Hrvatska je dobila prvu hladnjaču za voće i povrće, koja nije u vlasništvu trgovaca. Zanimljivo, nije ni otvorena, a već je pola kapaciteta zakupljeno za izvoz.

Galerija


Bolje uvjete odsad bi trebali imati svi voćari u zagrebačkom prstenu. Zahvaljujući novim hladnjačama, voće će moći prodavati i izvan njihove sezone. Poticaj je to i za širenje plantaža.

Vezani članci Uvoz voća siječanj - studeni 2020. Država davno obećala izgradnju 20 hladnjača za voće i povrće, no još ih nema. Dok namirnice uvozimo, jedna županija u projekt je krenula sama Rijeka Cetina Europa je odobrila više od 200 milijuna kuna, ali septičke jame i dalje cure - u rijeku Cetinu: "Mi to sve pijemo, i ja, a i vi"

U novim će se hladnjačima godišnje moći skladištii 3 tisuće tona voća. Pomoć je to proizvođačima koji svoje voće neće morati prodati odmah već će voće ovdje biti sviježe do čak godinu dana.

Prva je to hladnjača u Hrvatskoj koja nije u vlasništvu trgovaca pa će cijene skladištenja biti manje. Vrijednost projekta je 27 miljuna kuna. 90 posto financirano je iz fondova Europske unije.

A da hladnjača treba još, govore podaci o prosječnom godišnjem urodu. Hrvatski voćari na godinu proizvedu oko 120 tisuća tona jabuka. Istodobno ih uvezemo još 80 tisuća tona.