Hrvatska je dobila prvu hladnjaču za voće i povrće, koja nije u vlasništvu trgovaca. Zanimljivo, nije ni otvorena, a već je pola kapaciteta zakupljeno za izvoz.

Galerija


Bolje uvjete odsad bi trebali imati svi voćari u zagrebačkom prstenu. Zahvaljujući novim hladnjačama, voće će moći prodavati i izvan njihove sezone. Poticaj je to i za širenje plantaža.

Vezani članci Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, u studiju Dnevnika Nove TV	 - 1 Nova ministrica Nataša Tramišćak poručila: "Za pomoć Zagrebu već ove godine 89 milijuna eura" PR Hotelu Medena d.d. dodijeljeno 11,1 milijuna kn bespovratnih sredstava iz fondova EU

U novim će se hladnjačima godišnje moći skladištii 3 tisuće tona voća. Pomoć je to proizvođačima koji svoje voće neće morati prodati odmah već će voće ovdje biti sviježe do čak godinu dana.

Prva je to hladnjača u Hrvatskoj koja nije u vlasništvu trgovaca pa će cijene skladištenja biti manje. Vrijednost projekta je 27 miljuna kuna. 90 posto financirano je iz fondova Europske unije.

A da hladnjača treba još, govore podaci o prosječnom godišnjem urodu. Hrvatski voćari na godinu proizvedu oko 120 tisuća tona jabuka. Istodobno ih uvezemo još 80 tisuća tona.