Hrvatska je dobila prvu hladnjaču za voće i povrće, koja nije u vlasništvu trgovaca. Zanimljivo, nije ni otvorena, a već je pola kapaciteta zakupljeno za izvoz.

Galerija


Bolje uvjete odsad bi trebali imati svi voćari u zagrebačkom prstenu. Zahvaljujući novim hladnjačama, voće će moći prodavati i izvan njihove sezone. Poticaj je to i za širenje plantaža.

Vezani članci Direktor Iverpana Mladen Jambrović (Foto: Dnevnik.hr) Poduzetnik povukao više od 10 milijuna kuna iz EU fondova: ''Kapaciteti su nam porasli za 40 posto, a raste i broj zaposlenih" Andrej Plenković (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Koliko zapravo novca dobivamo od Europe? "Hrvatska država to ni na koji način ne bi mogla naći. Takvo što jednostavno ne postoji"

U novim će se hladnjačima godišnje moći skladištii 3 tisuće tona voća. Pomoć je to proizvođačima koji svoje voće neće morati prodati odmah već će voće ovdje biti sviježe do čak godinu dana.

Prva je to hladnjača u Hrvatskoj koja nije u vlasništvu trgovaca pa će cijene skladištenja biti manje. Vrijednost projekta je 27 miljuna kuna. 90 posto financirano je iz fondova Europske unije.

A da hladnjača treba još, govore podaci o prosječnom godišnjem urodu. Hrvatski voćari na godinu proizvedu oko 120 tisuća tona jabuka. Istodobno ih uvezemo još 80 tisuća tona.