Zgrada HNB-a (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Zgrada HNB-a (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska narodna banka komentirala je rekordan pad hrvatskog BDP-a koji je objavio Državni zavod za statistiku.


U odgovoru na upit, iz HNB-a je stigao komentar da je pad BDP-a od 15,1 posto nešto veći od njihovih ovih očekivanja.

Vezani članci Novac - kune Raste strah od pada vrijednosti kune, pitali smo glavnog ekonomista HNB-a što nas čeka: "Nema straha, vraćali smo dugove" Slika nije dostupna OPTIMISTIČNE PROGNOZE IZ HNB-A BDP će rasti 1,8%, a s njim i zaposlenost

"Takav je pad sličan prosječnim kretanjima na razini čitave EU (pad od 14 posto), pri čemu su među pojedinim članicama zabilježene znatne razlike, ovisne o epidemiološkoj situaciji, provedenim epidemiološkim mjerama kao i gospodarskoj strukturi", stoji u odgovoru.

Također napominju da se intenzitetom pada ističu ugostitelji kojima se aktivnost smanjila preko 30 posto, a najranjiviji su na mjere socijalnog distanciranja. Isto vrijedi, dodaju iz HNB-a, i za domaću potražnju za uslugama, kao i za izvoz usluga, koji se smanjio gotovo 70 posto.

"Konačno, pad bruto dodane vrijednosti (11,9 posto), koji u pravilu bolje korespondira sa stvarnim kretanjem gospodarske aktivnosti, bio je nešto niži od pada bruto domaćeg proizvoda. Ta je razlika, po svemu sudeći, rezultat odgoda pri naplati indirektnih poreza i pojačanog subvencioniranja poduzeća", stoji u odgovoru.

Na kraju se napominje da bi "s obzirom na oporavak visokofrekventnih pokazatelja aktivnosti zabilježen krajem drugog i početkom trećeg tromjesečja, pad BDP-a na razini čitave 2020. godine bi trebao biti blaži od pada u drugom tromjesečju, premda će kretanja u trećem tromjesečju, zbog njegove specifične strukture, biti obilježena manjim izvozom turističkih usluga".