Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom noćni klubovi i kafići od sutra rade samo do ponoći. O toj smo novoj mjeri razgovarali s Marinom Medakom iz Nacionalne udruge ugostitelja.


Medak je rekao da su uvođenjem skraćenog radnog vremena kažnjeni svi ugostitelji, bez obzira na to jesu li se pridržavali epidemioloških mjera.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Gdje je pamet? Zaraženi 37-godišnjak prekršio izolaciju i otišao u posjet - roditeljima Nacionalni stožer Najmlađa preminula osoba bez komorbiditeta: ''1. veljače neće biti spektakularnog popuštanja mjera''

"Žalosno je što u Istri, Kvarneru i ne znam gdje sve ne ima hrpa objekata koji su se pridržavali mjera i kažnjeni su zbog onih koji ih se nisu pridržavali", rekao je Medak.

Dodao je da pitanje uvođenja novih mjera ne bi trebalo biti gledano na regionalnoj razini, nego bi jednostavno trebalo kazniti one koji se ne pridržavaju mjera, a druge pustiti da rade. Također je rekao da inspekcije nisu česte te da dolaze na događaje na kojima je više od 100 osoba.

"Vidimo i sami da ih nema dovoljno jer ipak se radi o 35.000 objekata na razini Hrvatske. Samim time, ugostitelji se teško mogu smatrati odgovornima zbog toga što je netko zaražen. Oni su sjeli i popili piće, ali to ne znači nužno da su se zarazili u noćnom klubu ili na svadbi", istaknuo je.

Medak je rekao da bi se problemi koji su u ugostiteljstvu nastali zbog koronavirusa prvenstveno trebali rješavati edukacijom.

"Mi smo i prije tražili da se napravi nekakav COVID standard za zaposlenike, koji će putem sustava e-Građani to položiti, da se educiraju i da se ne zaraze. To se može primijeniti i za goste na svadbi ili u noćnim klubovima", rekao je.

Na kraju razgovora je rekao da mjera skraćenog radnog vremena ugostiteljima neće puno značiti jer su svi ionako na rubu financijske propasti.

"Ugostitelji su ovom krizom nevjerojatno pogođeni i njima tih 10 dana neće puno značiti jer već sada su svi blizu stečaja i bankrota i već sada se masovno zatvaraju ugostiteljski objekti", zaključio je Medak.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr