Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nove mjere za 4 županije

Prve kreću već od sutra: Ograničavaju se okupljanja na svadbama, privatna okupljanja, zabave na brodovima...

Na prijedlog stožera civilne zaštite Brodsko-posavske, Dubrovačko-neretvanske, Međimurske i Zadarske županije, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je četiri odluke.

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je na konfernciji za novinare Nacionalnog stožera kako će pojačane epidemiološke mjere, na temelju prijedloga lokalnih stožera, biti uvedene u Zadarskoj, Bodsko-posavskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Međimurskoj županiji, a u pripremi su i za Varaždinsku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijeti i novčana kazna Vlasti izgubile spor: Moraju izmijeniti zakonski okvir za mjere protiv COVID-a ili ih ukinuti u roku od 30 dana Slika nije dostupna Panika u susjedstvu U strahu od britanskog soja uveli još strože mjere: "Treći val je snažan, vrlo snažan i gori nego što je bio drugi"

Kazao je kako Nacionalni stožer uvažava specifičnosti na terenu, a mjere se uglavnom odnose na ograničavanju prisutnosti na svadbenim svečanostima i sprovodima do 50 osoba, na privatnim druženjima na 20, na pojačanu obvezu pridržavanja mjera kod priredbi i drugih okupljanja, na misama i izložbama. U nastavku teksta donosimo detalje novih mjera objavljenih na koronavirus.hr.

Brodsko-posavska županija

Nužne epidemiološke mjere uvode se u trajanju od 14 dana, a primjenjuju se od 31. kolovoza.

Mjere:

- na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba;
- na privatnim svečanostima i proslavama može biti prisutno najviše 20 osoba;
- na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba, bez održavanja karmina, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom;-
- na svim društvenim javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe i druga društvena i javna okupljanja) obavezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski;
- organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera te su dužni vršiti nadzor pridržavanja epidemioloških mjera; dužni su vršiti pojačani nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera;
- sportska natjecanja mogu se održavati samo bez prisustva gledatelja.

Dubrovačko-neretvanska županija

Nužne epidemiološke mjere uvode se u trajanju od 14 dana, a primjenjuju se od 31. kolovoza.

Mjere:

- na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba;
ostale privatne svečanosti i proslave mogu se organizirati samo u krugu obitelji i na njima može biti prisutno najviše 20 osoba;
- na sahranama i komemoracijama može biti prisutno najviše 50 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom;
- na svim društvenim javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe i druga društvena okupljanja) obavezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski i održavanje fizičke distance od minimalno 2 metra. Mjera fizičke distance od minimalno 2 metra ne mora se primjenjivati između članova istog kućanstva te između osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu, s time da takve skupine osoba između kojih nije nužna mjera fizičke distance od minimalno 2 metra ne mogu imati više od 5 osoba;
- organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera te su dužni vršiti nadzor pridržavanja epidemioloških mjera; dužni su vršiti pojačani nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera.

Međimurska županija

Priredbe, festivali i druge manifestacije na području Međimurske županije mogu se održavati samo uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa koje propiše Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije. Odluka se primjenjuje od 29. kolovoza do 15. rujna.

Zadarska županija

Nužne epidemiološke mjere uvode se u trajanju od 14 dana, a primjenjuju se od 29. kolovoza.

Mjere:

- na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba;
- zabranjuje se održavanje organiziranih zabavnih okupljanja na brodovima;
- zabranjuju se posjeti domovima za starije.

Najbolji put u suzbijanju epidemije

Božinović jer ocijenio da je donošenje odluka na temelju lokalnih stožera najbolji put u suzbijanju epidemije.

"Nitko danas ne razmišlja o onakvom zatvaranju kakvo je bilo. Rekli smo da ćemo lokalna žarišta gasiti lokalno dok to daje rezultate. Mislim da je to najracionalniji pristup jer nikom nije u interesu da se neka gospodarska ili socijalna aktivnost zaustavi, ali svi moraju poštivati mjere", naglasio je.

HZJZ je donio preporuke za gotovo sve aktivnosti i kada bi se svi toga držali sigurno danas ne bi govorili o tako velikom broju oboljelih, podsjetio je.

"Horizontalno zatvaranje nije dobro, pogotovo prema onima koji su se cijelo vrijeme držali preporuka i mjera i koji su uspjeli sačuvati u pojedinim sredinama povoljnu epidemiološku situaciju. Tim putem ćemo nastaviti i dalje", kazao je Božinović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene