Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Za nekoliko dana zaključak komisije

Hrvatska liječnička komora o smrti dječaka iz Metkovića: "Treba uzeti u obzir da je bio vikend"

Predsjednik HLK Krešimir Luetić (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednik HLK Krešimir Luetić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Predsjednik HLK Krešimir Luetić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Komisija za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore (HLK) provela je stručni nadzor nad radom liječnika i zaprimila obdukcijski nalaz devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, koji je 11. prosinca umro od sepse, a u iduća dva - tri dana trebao bi biti objavljen zaključak komisije koja će razmatrati opravdanost sankcija protiv liječnika.

Komisija će utvrđivati eventualnu opravdanost za pokretanje disciplinskog postupka pred Časnim sudom Komore, koji u slučaju pravomoćne presude za stručni propust liječnicima može izreći kaznu od ukora do trajnog oduzimanja liječničke licence, pojasnio je u petak v.d. predsjednik HLK-a Krešimir Luetić te izrazio sućut obitelji preminulog dječaka.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć, ilustracija Prevezeno u bolnicu Teška nesreća kod Sinja: Auto naletio na dijete, ima ozljede opasne po život Vozila hitne pomoći - 1 Sindikat Zajedno Novi štrajk u zdravstvu? ''Pa jesmo li mi toliko glupi ili nas rade budalama?''

"Ja bih najprije želio izraziti najdublju sućut obitelji preminulog dječaka u ime HLK i u moje osobno ime. Bolest djeteta, a posebno tragična smrt djeteta nikog ne može ostaviti ravnodušnim i teško je o tome govoriti bez uplitanja emocija. Upravo zbog tog razloga i zbog povećanog interesa javnosti odmah po saznanju za ovaj događaj HLK je uputila stručnu komisiju za nadzor liječnika u sve involvirane institucije koje su sudjelovale u zbrinjavaju preminulog pacijenta. Dana 17. prosinca stručna komisija provela je nadzor nad stručnim radom liječnika i na lokaciji u Metkoviću, u ustanovi za Hitnu medicinsku pomoć u Domu zdravlja i u koncesijskim ordinacijama pedijatrijske skrbi, kao i u KBC-u Split", kazao je Luetić.

U narednim danima, tražena je dodatna dokumentacija uključujući onu iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije kao i obdukcijski nalaz preminulog pacijenta, naveo je Luetić. "Obdukcijski nalaz Komori je dostavljen jučer, odmah potom je proslijeđen članovima Komisije za stručni nadzor i u narednim danima komisija će definirati mišljenje o ovom događaju", dodao je.

"Ono što treba uzeti u obzir kod razmatranja ovog konkretnog predmeta je da se zbrinjavanje preminulog pacijenta događalo na lokaciji koja je više od 100 kilometara udaljena od najbliže bolničke ustanove u RH, da se zbrinjavanje, inicijalno liječenje i dijagnostika događala vikendom, kada je ograničena dostupnost laboratorijske i radiološke dijagnostike, a isto tako kada je ograničena dostupnost specijalističke skrbi u smislu pedijatrijske skrbi i da se, prema preliminarnim informacijama, radilo o brzom progresivnom kliničkom tijeku same bolesti. Mišljenje koje će stručna komisija donijeti, evaluacija tog mišljenja, ukoliko se unutra pronađu elementi za postojanje propusta u stručnom radu liječnika, isto će biti predmet odlučivanja nadzornog povjerenstva HLK, koje će potom utvrđivati eventualnu opravdanost pokretanja zahtjeva za disciplinskim postupkom pred Časnim sudom HLK za svakog eventualno utvrđenog involviranog liječnika", zaključio je Luetić.

"Moguć gubitak licence"

Na upit novinara o kaznama za liječnike za koje bi bilo eventualno utvrđeno kako nisu postupali po pravilima, odgovorio je: "Govoreći hipotetski jer nalaze još nemamo, Časni sud komore provodi postupak koji je vrlo sličan klasičnom sudskom postupku, a u slučaju donošenja pravomoćne presude za stručni propust, zapriječena su kazne od ukora do trajnog oduzimanja licence".

Na pitanje o tome u kojim slučajevima liječnici ostaju trajno bez licence, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić je odgovorio: "Dosad u HLK nismo imali slučaj trajnog oduzimanja licence, koje bi značilo oduzimanje alata za egzistenciju tom liječniku, on bi se morao baviti nečim drugim u životu. Imali smo nekoliko slučajeva, i više od 10-15 privremenog oduzimanja licence, kako za etičke, tako i za stručne propuste". HLK će konačni nalaz objaviti u roku od nekoliko dana. (Hina/M.V.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene