Obavijesti Video Pretražite Navigacija
utvrđuje se krivnja

Član inspekcijskog tima: ''Devetogodišnjak iz Metkovića nije umro zbog lošeg funkcioniranja sustava''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član inspekcijskog tima Ministarstva zdravstva pedijatar Milivoj Novak izjavio je u petak Hini da je u slučaju smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, koji je 11. prosinca umro zbog sepse, riječ o osobnom propustu liječnika, a ne o propustu u organizaciji zdravstvene zaštite na metkovskom području.

Dijete je pregledalo nekoliko liječnika koji nisu na vrijeme prepoznali bolest i težinu kliničke slike. To je njihova osobna odgovornost, rekao je Novak koji odbacuje teze da je dječak preminuo zbog lošeg funkcioniranja sustava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tragična priča Roditelji preminulog dječaka iz Metkovića: ''Kad je pedijatrica vidjela Gabrijela, skamenila se i viknula - majko mila, što je ovo?'' Pedijatrijska ordinacija (Foto: Dnevnik.hr) SMRT DEVETOGODIŠNJAKA Procurili rezultati inspekcijskog nadzora u Metkoviću: Utvrđen niz propusta liječnika

Stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva utvrdilo je da kod dječaka nije na vrijeme prepoznata bolest ni težina krvne slike, te da je bilo propusta kod priprema za transport u Split.

Novak je uvjeren da nije riječ o propustima u organizaciji sustava i odbacuje medijska nagađanja da je problem u opremljenosti ordinacija primarne medicine koje zbog jednog pravilnika ne mogu imati CRP uređaj (za dijagnosticiranje upalnih stanja).

''Možete staviti CRP u svako selo, ali ako odgovorni ne rade svoj posao, to ništa neće promijeniti'', smatra Novak.

Rekao je kako raspolaže neslužbenim informacijama da su zaključak Stručnog povjerenstva i prikupljena dokumentacija već proslijeđeni na postupanje Državnom odvjetništvu, koje će utvrditi eventualnu krivnju svih uključenih u taj slučaj.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, kao i Hrvatska liječnička komora, koja je provela izvanredni stručni nadzor nad radom liječnika, u petak se na Hinin upit nisu htjeli očitovati o slučaju smrti devetogodišnjaka iz Metkovića, koji je umro od sepse 11. prosinca u splitskome KBC-u.

Mediji su izvijestili da su dječaka, oboljelog od gripe, roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući. U ponedjeljak je poslan pedijatrici, a nakon što mu se stanje naglo pogoršalo, helikopterom je prevezen u KBC Split, gdje je i preminuo. (Hina)

Aktualno Najbogatiji u Rusiji? Grad nesanice i mraka do kojeg ne vodi niti jedna cesta Norilsk - 5 Norilsk - 5 Foto: Getty Images Norilsk - 1 Norilsk - 1 Foto: Getty Images Norilsk - 3 Norilsk - 3 Foto: Getty Images Norilsk - 2 Norilsk - 2 Foto: Getty Images +0 Norilsk - 4 Putovanja Najbogatiji u Rusiji? Grad nesanice i mraka do kojeg ne vodi niti jedna cesta 1/5 >>

Aktualno Napokon otkrili tajnu! Evo tko će Zagrepčane zabavljati za Novu godinu. Ovo je iznenađenje za sve! Četiri tenora (FOTO: PR) Četiri tenora (FOTO: PR) Vatromet (FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL) Vatromet (FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL) +0 Vatromet (FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL) Clubzone Napokon otkrili tajnu! Evo tko će Zagrepčane zabavljati za Novu godinu. Ovo je iznenađenje za sve! 1/3 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene