Milivoj Novak (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Milivoj Novak (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Član inspekcijskog tima Ministarstva zdravstva pedijatar Milivoj Novak izjavio je u petak Hini da je u slučaju smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića, koji je 11. prosinca umro zbog sepse, riječ o osobnom propustu liječnika, a ne o propustu u organizaciji zdravstvene zaštite na metkovskom području.


Dijete je pregledalo nekoliko liječnika koji nisu na vrijeme prepoznali bolest i težinu kliničke slike. To je njihova osobna odgovornost, rekao je Novak koji odbacuje teze da je dječak preminuo zbog lošeg funkcioniranja sustava.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Brač: Dječaku u ruci eksplodirala petarda i teško ga ozlijedila Dr. Ksenija Kaleb, pedijatrica Doma zdravlja Metković (Foto: Dnevnik.hr) Društvo primarnih pedijatara: Nije bilo propusta pedijatrice Kaleb u slučaju smrti dječaka u Metkoviću

Stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva utvrdilo je da kod dječaka nije na vrijeme prepoznata bolest ni težina krvne slike, te da je bilo propusta kod priprema za transport u Split.

Novak je uvjeren da nije riječ o propustima u organizaciji sustava i odbacuje medijska nagađanja da je problem u opremljenosti ordinacija primarne medicine koje zbog jednog pravilnika ne mogu imati CRP uređaj (za dijagnosticiranje upalnih stanja).

''Možete staviti CRP u svako selo, ali ako odgovorni ne rade svoj posao, to ništa neće promijeniti'', smatra Novak.

Rekao je kako raspolaže neslužbenim informacijama da su zaključak Stručnog povjerenstva i prikupljena dokumentacija već proslijeđeni na postupanje Državnom odvjetništvu, koje će utvrditi eventualnu krivnju svih uključenih u taj slučaj.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, kao i Hrvatska liječnička komora, koja je provela izvanredni stručni nadzor nad radom liječnika, u petak se na Hinin upit nisu htjeli očitovati o slučaju smrti devetogodišnjaka iz Metkovića, koji je umro od sepse 11. prosinca u splitskome KBC-u.

Mediji su izvijestili da su dječaka, oboljelog od gripe, roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući. U ponedjeljak je poslan pedijatrici, a nakon što mu se stanje naglo pogoršalo, helikopterom je prevezen u KBC Split, gdje je i preminuo. (Hina)

Najbogatiji u Rusiji? Grad nesanice i mraka do kojeg ne vodi niti jedna cesta

Napokon otkrili tajnu! Evo tko će Zagrepčane zabavljati za Novu godinu. Ovo je iznenađenje za sve!