Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sezona se tek zahuktava

Hrvatska kao turistički mravinjak, a ima i onih koji ne kukaju nad cijenama: ''Bilo bi dvostruko skuplje da smo u Francuskoj ili Italiji''

Aktualno Galerija Turistička sezona u Hrvatskoj se zahuktava - 5 Turistička sezona u Hrvatskoj se zahuktava - 5 Foto: DNEVNIK.hr Paula Klaić Saulačić Paula Klaić Saulačić Foto: DNEVNIK.hr Turistička sezona u Hrvatskoj se zahuktava - 3 Turistička sezona u Hrvatskoj se zahuktava - 3 Foto: DNEVNIK.hr Turistička sezona u Hrvatskoj se zahuktava - 2 Turistička sezona u Hrvatskoj se zahuktava - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Turistička sezona u Hrvatskoj se zahuktava - 1 Galerija 1/5 >>
Prvi vikend u srpnju donio je i prve gužve na cestama i u trajektnim lukama. U Supetru na Braču na trajekt se čekalo i četiri sata. Gužva je bila i s otoka i na otok, a nestrpljivih vozača nije manjkalo ni na cestama do mora. Hrvatska je turistički mravinjak. Više detalja donosi reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Na naplatnim postajama Lučko kroz cijelu subotu stvarale su se kolone od nekoliko kilometara u oba smjera. Jednima katastrofa, drugima i nije tako strašno, a treći kažu: ''Koga briga za gužve idemo na more.''

Čekalo se i na pojedinim granicama i na prilazima turističkim središtima. Prometne nezgode stvarale su gužve na Jadranskoj magistrali. Strpljenja je trebalo i u trajektnim lukama. Neki su proveli sate čekajući trajekt u Supetru na Braču, nije se moglo ni s otoka ni na otok.

Turistička sezona u Hrvatskoj se zahuktava - 3 Turistička sezona u Hrvatskoj se zahuktava - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Sve to samo kako bi se stiglo do mora. U Crikvenici ni oblaci nisu pokvarili ljetni ugođaj. U Istri su hotelijeri zadovoljni predsezonom, očekivanja za srpanj i kolovoz su velika.

Na Stradunu su gužve, a najbrojniji gosti dolaze iz Velike Britanije, SAD-a, Francuske i Australije.

Zadovoljstvo gostiju na prvom mjestu

''Europa je skupa u ovo doba godine. Da smo u Italiji, mislim da bismo potrošili dvostruko više. Tu smo kako bismo doživjeli najbolje od najboljega. Kao što sam rekao, bilo bi dvostruko skuplje da smo u Francuskoj ili Italiji'', kazao je Andrew iz Australije.

''Ovo nam je prvo mjesto u Hrvatskoj, stigli smo prije nekoliko sati. Hrvatska je prelijepa, puna je povijesti'', dodao je Luke iz SAD-a.

Upravo iz Dubrovnika na proputovanje po Hrvatskoj krenula je grupa Amerikanaca, koja je subotnje jutro provela na Markovu trgu. Al je istaknuo da je Hrvatska dio Europe u kojem još nije bio: ''Bio sam svugdje, Francuska, Italija… htio sam vidjeti kako izgleda Hrvatska.''

Što se cijena tiče, Linda je kazala da su povoljne: ''Večer prije smo bili u restoranu s Michelinovom zvjezdicom i iznenadili smo se kako je povoljno.''

Turistička sezona u Hrvatskoj se zahuktava - 3 Paula Klaić Saulačić (Foto: DNEVNIK.hr)

Povoljno ili skupo, sudeći po gužvama prvog srpanjskog vikenda potrošača će biti. Najvažnije je da svojim kućama odu zadovoljni jer samo takav turizam je uspješan turizam.

Više detalja pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Paule Klaić Saulačić, koja se javila i iz Dubrovnika. U gradu pod Srđem špice sezona uvijek počinje nešto ranije nego što je to u ostatku Hrvatske jer ipak je riječ o aviodestinaciji, podsjetila je.

''Brojke u lipnju su ove godine bolje od lanjskih, a bolja je i cijela prva polovica 2023. godine'', istaknula je.

Što se tiče gužvi, koje su prethodnih godina bile velika boljka Dubrovnika i antireklama, a i dalje se na taj problem žale neki gosti.

''Velika rasprava se ovih dana vodi i o cijenama u turizmu. Dubrovnik se tu uvijek ističe kao jedan od najskupljih gradova, ali gosti s kojima smo razgovarali - oni najbrojniji: Britanci, Amerikanci, gosti iz Australije kažu da Dubrovnik nije skup. Najveći problem je što je Dubrovnik, pa tako i Hrvatska, skupa Hrvatima. Davno su se ustvari stvari razjasnile - i Poljaci, i Česi, i Slovenci... imaju veća primanja od Hrvata pa je njima lakše ljetovati na Jadranu nego domaćim gostima, Tu je računica jasna'', kazala je Klaić Saulačić.

Turistička sezona u Hrvatskoj se zahuktava - 3 Turistička sezona u Hrvatskoj se zahuktava - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Turistički rezultati, dodala je, zbrajat će se krajem godine, a tada će biti jasnije i kolika je zarada i koliko je tko zadovoljan - gosti, turistički sektor, domaći ljudi koji se suočavaju s brojnim problemima: ''Kad se sve to zbroji, tada će se znati je li 2023. uspješna turistička godina.''

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene