Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plemenito djelo

Sve manje mladih daruje krv: "Nekome pomogne za cijeli život, a nama je to pet, 10 minuta"

Aktualno Galerija Svjetski dan darivatelja krvi - 6 Svjetski dan darivatelja krvi - 6 Foto: DNEVNIK.hr Svjetski dan darivatelja krvi - 5 Svjetski dan darivatelja krvi - 5 Foto: DNEVNIK.hr Svjetski dan darivatelja krvi - 4 Svjetski dan darivatelja krvi - 4 Foto: DNEVNIK.hr Svjetski dan darivatelja krvi - 3 Svjetski dan darivatelja krvi - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Svjetski dan darivatelja krvi - 2 Galerija 1/8 >>
Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja se može pohvaliti samodostatnošću u dobrovoljno darivanju krvi. Detalje doznaje reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

Svjetski je dan darivatelja krvi. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja se može pohvaliti samodostatnošću. Čak 80 posto krvi potrebne za zdravstvo osiguraju upravo dobrovoljni darivatelji. 

Toni je bez razmišljanja sjeo na stolac i prvi put darivao krv.

"Odlučio sam se zato što se pojavila spoznaja da će krv možda trebati možda nekome od naših bližnjih tako da potrebno je izdvojit malo vremena za sve one kojima će ova krv puno značiti u životu“, rekao je Toni Sikirić iz Zagreba.

Mladi posljednjih godina statistički manje daruju.

"Da bi dugoročno ostali samodostatni, mladi nam trebaju pa sada na sve moguće načine pokušavamo pristupiti mjestima gdje se oni nalaze da bismo dobili informaciju. Ne radi se o tome da oni ne žele, nego samo ne znaju, a onda se odazovu“, rekla je glasnogovornica Crvenog križa Katarina Zorić.

Danas potpuno drugačija slika.

"Humanitarno djelo i onaj lijepi osjećaj da nekome možeš spasiti život“, rekla je Marija Bujan iz Zagreba.

"Svaki put je super. Evo nisam imala nikada nikakvih problema ni za vrijeme trajanja niti poslije, dobro se osjećam“, rekla je Silvija Kanižaj iz Zagreba.

  Pročitajte i ovo Traumatološka klinika KBC-a Sestre milosrdnice Stigli rezultati Je li bilo propusta u liječenju čovjeka koji se zapalio na Markovu trgu? Oglasilo se Povjerenstvo

U jeku turističke sezone potrebe za krvlju su mnogo veće.

"Pozivam sve mlade ljude. Pogotovo sve koji su zdravi da rade takve stvari, humanu stvar radiš sa jednim darivanjem možeš spasti tri ljudska života“, rekao je Ivan Pribanić iz kluba 100 kapi iz Rijeke.

Muškarci godišnje više od žena mogu darivati krv.

"Nekome pomogne za cijeli život, a nama je to pet, 10 minuta koliko traje, odvojiti malo slobodnog vremena za nekoga mislim da ne košta baš toliko puno“, rekao je Marko Jelić iz Zagreba.

Jedna smo od rijetkih zemalja koja se može pohvaliti ovim podatkom.

"Darivatelji okupljeni u Hrvatskom crvenom križu i njegovim društvima godišnje osiguraju 80 posto potrebnih zaliha krvi u Hrvatskoj“, rekla je Zorić.

Godišnje se u Hrvatskoj prikupi oko 200.000 doza krvi. Najrjeđa je AB minus.

"Najviše se troši 0 jer se ona može davati svima ako je nedostatak, a najviše je krvne grupe AB+“, rekla je Božica Bortek iz Crvenog križa.

Bez obzira koja ste krvna grupa, darivanjem činite plemenito djelo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene