Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoke cijene, male količine

Hrvatska ima više maslinovih stabala nego stanovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz turističke adute, Hrvati se vole pohvaliti i kvalitetom domaćih proizvoda, naročito maslinova ulja. No, visoke cijene i male količine ne idu nam u korist u borbi s konkurencijom. Maslinovih stabala, zanimljivo, imamo više nego stanovnika, ali među svjetskim proizvođačima smo na 19. mjestu.

Dok degustatori u okusu maslinova ulja uživaju često, to se ne može reći i za potrošače. Stanovnik Grčke na godinu potroši 24 litre, Italije 15, a Hrvatske samo 2 litre. 'Nama koji smo ovdje nije baš po cijeni dostupno, pa ga i zbog toga ne konzumiramo', kazala je degustatorica Vera Bulić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske sve manje ljudi se rađa Nova demografska mjera u Hrvatskoj: Godina staža majci za svako novorođeno dijete Slika nije dostupna Veliki problemi za maslinare Suša ugrozila masline u dolini Neretve

Potvrđuju to i vlasnici domaćih maslinika. Stranima konkuriraju po kakvoći, ali ne i po cijeni. 'Tamo negdje 40 kuna je strano ulje, odnosno iz Europske Unije, a naše je 10 eura ili 75 kuna', kazao je Rade Bobanović, proizvođač maslinovog ulja.

>> Maslinovo ulje pomaže u mršavljenju

Većina proizvođača ima male maslinike. 'Znači,  ja ne mogu imati jeftino ulje kao što ga ima jedan čovjek iz Španjolske koji je posadio par tisuća hektara maslinika', kazao je proizvođač Mladen Prtenjača. Zato su nam i proizvedene količine manje od potrebnih. Iz vlastite proizvodnje na godinu dobijemo oko 6 milijuna litara, a uvezemo više od 1 i pol milijun.

'Imamo kvalitetu i šteta da to ne napravimo', kazao je Benito Pucar iz Udruge prehrambenih tehnologa. Naime, potencijali su veliki, domaće je i zdravo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene