Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki problemi za maslinare

Suša ugrozila masline u dolini Neretve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dolini Neretve snimili smo ljude koji prirodnim nepogodama ne daju da ih slome, jer suša i njima zadaje velike probleme i ugrozila je masline.

Umjesto da sjede prekriženih ruku i čekaju kišu, poljoprivrednici su stvar odlučili uzeti u svoje ruke, te vrijedna stabla zalijevati kantama vode.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Darijo Brzoja Što se krije iza ljeta u travnju i zašto je ovoliko vruće, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Ilustracija Glas građana Što mislite u vrućinama u travnju? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Kantu za kantom, Branko vraća život svojim maslinama. Na svaku od 200 maslina, Branko mora politi 4 do 5 kanta vode. 'Četvrti put svakih 10-tak dana, bar ovo bliže puta u kantama', kaže Branko Dragobratović, poljoprivrednik.

Kiša nije pala danima, biljkama nedostaje vode a to je nešto, tvrdi Branko, što se ne može sakriti. 'Zbog velike suše čak se i list, ne samo što kovrča, nego se počeo i sušiti', kaže.

Poljoprivrednici, koji svoja imanja nemaju tik uz Neretvu, redovito odlaze na rijeku, a potom kamionom vodu dovode do svojih stabala.

Osim dugotrajne suše maslinare brinu i visoke temperature. Naime, temperatura se pola metra ispod zemlje već danima ne spušta ispod 30 stupnjeva Celzija.

Suha zemlja teško prima vodu. Problem za poljoprivrednike je i sama rijeka Neretva, koja zbog manjeg dotoka vode postaje sve slanija. Ipak, sad je najvažnije napojiti žedna stabla.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene