Otvorile su se granice, pristup europskom novcu, tržištu rada, ekonomskom tržištu. No pitanje je koliko je naša politika iskoristila ono što članstvo u uniji pruža i gdje je Hrvatska danas.


Već četiri godine Hrvatska je jedna od zvjezdica na europskoj zastavi. Premijer Andrej Plenković kaže da su potrebne još tri godine kako bi vidjeli što smo napravili dobro, a što trebamo popraviti.

Vezani članci Andrej Plenković Premijer Andrej Plenković komentirao embargo na rusku naftu: "Hrvatska podupire restriktivne mjere, ali..." Nacionalno vijeće za uvođenje eura u RH Nacionalno vijeće za uvođenje eura: ''Hrvatska je čvrsto na putu u eurozonu i zato će nam u ovoj krizi biti lakše''

"Ono što moramo ubrzati to je apsorpcija sredstava, tu nikakvih dilema nema" napominje premijer Plenković.

Od 10 cijelih 7 milijardi eura koliko nam je na raspolaganju do 2020. godine, u četiri godine povukli smo tek četvrtinu, odnosno 2 cijela 8 milijardi eura. U isto vrijeme u europski proračun uplatili smo milijardu i 400 milijuna eura.

No najveći projekt od europskog novca ubrzo će se vidjeti, kaže premijer.

"Projekt Pelješkog mosta vjerojatno će biti najkonkretniji, najvidljiviji, najveći individualni projekt kojeg ćemo ostvariti u tom razdoblju i on će siguran sam pridonijeti boljem identificiranju svih građana sa činjenicom da smo tog 1.7.2013. i ranije prije 4 god ostvarili sve ključne strateške političke zadaće od naše neovisnosti" kaže premijer.

Jadranka Kosor, predsjednica vlade od 2009. do 2011., koja je pregovore dovršila, vidi tu još puno posla.

"Borba protiv korupcije, protiv kriminala, mi danas u Hrvatskoj nemamo nijednu konačnu pravomoćnu presudu u velikim korupcijskim aferama. To je nešto što bi da se događalo kada smo pregovarali bilo veliki kamen spoticanja" rekla je Jadranka.

S druge strane, gospodarski rast, kaže Kosor, rezultat je članstva. Isto misli i predsjednik Sabora Goran Jandroković.

"Povećan je izvoz u zemlje članice, Hrvatska je postala jedan od najpoželjnijih svjetskih turističkih destinacija, najveći broj turista dolazi iz zemalja članica" kaže Jandroković.

Otvoreno tržište nije donijelo svima dobro.

"Uvozi se iz svih europskih zemalja, nešto što je na isteku roka trajanja to će se sve kod nas prodati. Bez zaduženja stvarao sam voćnjak koji je sada u fazi najboljega roda, a nemogu ništa prodati" požalio se Stjepan Biljan iz Osijeka.

Hrvatska je sedma u Europskoj uniji po najnižim minimalnim plaćama, također je i među zemljama s najvećom nezaposlenošću. S takvom statistikom, radosti za mnoge građane baš i nema.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju