Hrvatska je poslala Bosni i Hercegovini novi zahtjev za izručenjem Zdravka Mamića.

Galerija


Zahtjev je potpisao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, potvrđeno nam je u Ministarstvu pravosuđa. 

Zahtjev je upućen nakon što je Županijski sud u Osijeku podigao optužnicu kojem ga se, kao i njegove suradnike, tereti za oko 200 milijuna kuna financijskih malverzacija u Dinamu.

O izručenju Mamiću trebao bi ponovno odlučivati sud BiH nakon što su mu prije nekoliko dana oduzeli putne isprave i zabranili izalazak iz zemlje.

Sarajevo: Zdravko Mamić dao je izjavu medijima nakon saslušanja o izručenju(Foto:STR-2222/PIXSELL) Sud BiH odbio pritvoriti Mamića, oduzeti su mu dokumenti i zabranjen izlazak iz zemlje, čeka se zahtjev za izručenje

Zdravko Mamić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 SIPA u utorak privodi Zdravka Mamića? Sud BiH ponovno odlučuje o njegovu izručenju

Konačnu odluku o izručenju ipak će donijeti bosanskohercegovački ministar pravde Josip Grubeša.

Ministarstvo u BiH zaprimilo zahtjev

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zaprimilo je zahtjev hrvatskog ministarstva pravosuđa za izručenje bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića koji će se proslijediti Sudu BiH na ocjenu postoji li temelj za njegovo izručenje, potvrđeno je Hini u tom bosanskohercegovaćkom ministarstvu.

"Ministarstvo pravde BiH zaprimilo je danas dokumentaciju vezanu za slučaj Mamić koja je upućena iz Republike Hrvatske“, potvrdio je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Pri tome je dodao kako će spis Županijskog suda u Osijeku koji je s popratnom dokumentacijom i zahtjevom za izručenje uputio njegov kolega Dražen Bošnjaković biti u najkraćem roku upućen Sudu BiH.

Spis će vjerojatno već u ponedjeljak biti dostavljen u državni Sud BiH, a Grubeša nije želio prejudicirati kakvu će odluku donijeti sudsko vijeće po zahtjevu za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj.

"Sud će ocijeniti ima li temelja za izručenje“, dodao je ministar Grubeša, koji u konačnici donosi odluku hoće li najtraženiji hrvatski bjegunac biti izručen.

Izručenje za Mamića traži se na temelju druge optužnice koja je protiv njega potvrđena pred Županijskim sudom u Osijeku. Republika Hrvatska i BiH imaju potpisan Sporazum o izručenju koji je stupio na snagu 2012. Mamić se protivi izručenju Hrvatskoj. (V.B./Hina)

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 

Na splitskoj plaži curi septička jama: "To je obiteljsko mjesto, tu se ljudi kupaju normalno"