Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska agencija za hranu (HAH) obavijestila je u utorak potrošače o salmoneli u pilećim prsima s kožom i kostima, čiji je proizvođač Uzgoj, klanje i prodaja peradi, vlasnice Božice Kolenković. Naređeno je povlačenje i opoziv proizvoda.


Prilikom provođenja Plana monitoringa hrane životinjskog podrijetla u pilećim prsima s kožom i kostima utvrđena je bakterija Salmonella spp. Uzorci su uzeti u mesnici subjekta u poslovanju s hranom "Mesnica Findri i zetovi" d.o.o., Barčev trg bb, Zagreb, evidencijskog broja R-5652, a inspekcijski nadzor proveden je i na mjestu proizvodnje, navodi se u obavijesti i ističe kako se ona odnosi isključivo na navedeni proizvod.

Vezani članci Čudovišna hrana Čudovišna hrana: Kombinirali hobotnicu s piletinom i stvorili monstruma iz horora Slika nije dostupna Termička obrada nije dovoljna: Evo što je još važno i kako se zaštititi od salmonele

Podsjeća se kako je salmoneloza zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelom po svojoj površini.

Hrvatska agencija za hranu izradila je studiju o inicijalnoj procjeni rizika u kojoj navodi da su bakterije iz roda Salmonella potencijalno opasne. "Hranu, osobito životinjskog porijekla, prije konzumacije potrebno je dobro termički obraditi te pri manipulaciji paziti da ne dođe do njezine križne kontaminacije", upozoravaju iz agencije. (HINA)