457668
457668
457668
457668
457668

Salmonela pronađena 67 puta, ali potrošači nisu znali! Kreće masovni nadzor

  • , 19.11.2016., 19:37
  • Autor:
  • komentara

Od siječnja ove godine inspektori su u 67 uzoraka hrane otkrili prisutnost salmonele. Javnost nije obaviještena jer, kako kaže bivši ministar poljoprivrede Davor Romić, po zakonu nisu dužni obavijestiti. Novi ministar pak, najavljuje obračun s uvoznicima. Šalje inspektore u nadzor uvoznog mesa, mlijeka i jabuka.

 
 
 
 
Ministar najavio pojačani nadzor i obračun s uvoznicima (Video: Dnevnik Nove TV)
Ministar najavio pojačani nadzor i obračun s uvoznicima (Video: Dnevnik Nove TV)

Uvozno mlijeko, svinjetina i jabuke - to je na redu sljedeći tjedan. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je najavio nove pojačane kontrole hrane.

'Ne možemo uvoziti smeće iz stranih zemalja i prodavati to u Hrvatskoj po cijenama po kojima prodajemo. I sami potrošači se moraju zapitati zašto je nešto duplo jeftinije, a dolazi iz uvoza', kazao je ministar.

Uvoznicima je poručio da nema ništa protiv njih, ali...

'Ne mogu uvoziti proizvode koji nisu zdravstveno ispravni. Dobit će kontrole u svoje pogone i bolje da se tih stvari riješe prije nego što mi dođemo i da više takve stvari ne uvoze'.

Ove godine salmonela je u hrani pronađena 67 puta, no građani su doznali tek za posljednjih nekoliko slučajeva.

Bivši ministar Davor Romić tvrdi da su po zakonu bili dužni obavijestiti javnost samo ako se proizvod u kojem je pronađena salmonela nakon otkrića i dalje nalazi na tržištu.

'Međutim, kada se radi o proizvodima koji su već skinuti s polica, odnosno ne nalaze se na tržištu, u takvim slučajevima se to samo registrira u sustavu, a inspekcije dalje provjeravaju cijeli sustav. U tom trenutku već nema utjecaja na one koji su konzumenti', kaže Romić.

Na jednoj zagrebačkoj tržnici već u subotu je pojačan promet na kiosku s domaćom piletinom. Njihovo se meso, kažu iz domaće mesnice, strogo kontrolira.

'Kada ujutro naši piceki izlaze van oni odmah imaju veterinarski pregled i kako već veterinari imaju raspoređeno tako dolaze i na pregled u dućan. Uredno se svaki dan meso kolje, kreće za Zagreb i to vam je to', kaže Ivančica Tuđa.

Ministar Tolušić poručuje da želi istu kontrolu uvozne hrane kakva vrijedi i za domaće proizvođače, a s pojačanim kontrolama se nastavlja dok ne uvede red na tržištu. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se