Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gošća Dnevnika Nove TV bila je dr. Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Kako se sve čovjek može zaraziti i što sve može biti izvor salmonele?

Vezani članci Djeca vole čokoladna jaja Čokolada, igračka, iznenađenje: U Kinder jajima pronađena salmonela Bolnička hrana Podijelili slike bolničke hrane i šokirali sve one koji nikad nisu bili u bolnici

'Čovjek se najčešće zarazi kada jede meso peradi ili jaja koja nisu dovoljno termički obrađena. Tu pogotovo moramo spomenuti proizvode od jaja kao što su kolači s kremama u kojima se nalaze sirova jaja, majoneza, tartar umak, šato koji se radi od sirovih jaja. To su daleko najrizičnije namirnice'.

Ako bakterija ipak dospije u naše tijelo koji su simptomi salmoneloze?

'Najčešći simptomi su u crijevima jer to je bakterija koja najčešće ostaje lokalizirana u crijevima. Javlja se mučnina, jaki grčevi u trbuhu, učestale vodenaste stolice i povišena temperatura. Moguće je i povraćanje, no to najčešće nije baš slučaj. Postoji mogućnost i težih oblika kada bakterija prodire u krv i tada se javlja salmonela groznica koja može zahvatiti jetru, pluća, zglobove... To su teži klinički oblici koji su srećom puno rjeđi'.

Koje su najranjivije skupine? Mala djeca, kronični bolesnici..?

'Najčešće su osjetljivija mala djeca mlađa od 5 godina te stariji od 65 godina i bolesnici koji imaju slabiji imunološki sustav kao što su dijabetičari ili oni koji imaju neke maligne bolesti koji su na nekoj imunosupresivnoj terapiji. Oni imaju rizik teže kliničke slike'.

Kako se liječi salmoneloza? Ostaje li ta bakterija salmonela zauvijek u našem organizmu?

'U najvećem broju slučajeva, kada se radi o ovim blažim oblicima bolesti, najvažnija je ta simptomatska terapija, dakle intenzivna nadoknada tekućine. Bilo na usta ili ako je potrebno i infuzijom. U težim oblicima potrebna je primjena antibiotika i najčešće je to onda terapija u bolnici'.

Kako se možemo zaštititi? Jesmo li sigurni ako termički obradimo meso i do koje temperature?

'Da. Ta hrana mora biti dobro termički obrađena. Meso treba biti dobro pečeno, da nije ružičasto u sredini. Svakako bih htjela spomenuti da ako je hrana dobro termički obrađena a nemamo odgovarajuće higijenske mjere onda osoba koja je kliconoša može to sekundarno zagaditi i opet se možemo zaraziti. Tako da uz dobru termičku obradu apsolutno su važne i dobre higijenske mjere'.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju