Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Holy:

'Rješenje za varaždinski balirani otpad spaljivanje u inozemnoj spalionici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica ORaHa Mirela Holy, izjavila je u utorak u Varaždinu vezano za zbrinjavanje varaždinskog otpada da je jedino rješenje za oko 130 tisuća tona baliranog otpada interventni izvoz te spaljivanje u jednoj od inozemnih spalionica.

Holy je na konferenciji za novinare rekla da je varaždinski problem oko baliranog otpada nemoguće riješiti bez interventnog izvoza s obzirom da u Hrvatskoj ne postoji postrojenje za termičku obradu ovakvog otpada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregovori oko pozicija u Vladi Petrov: Karamarko i ja ćemo biti potpredsjednici Vlade Slika nije dostupna Dobili 7,3 milijuna kuna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora

Smatra da je balirani otpad u Brezju, dijelu Varaždina gdje se nalazi već više godina, toliko kontaminiran da ga nije moguće obrađivati u centrima za mehaničko-biološku obradu, odnosno izvlačiti korisne komponente otpada iz njega.

Jedini način je izvoz u susjedne zemlje i to je jedino trajno te najjeftinije rješenje, rekla je Holy.

Izrazila je žaljenje što rješavanje ovog problema traje tako dugo. Podsjetila je da je za vrijeme kada je bila ministrica zaštite okoliša inspekcija donijela interventno rješenje i pokrenut je interventni natječaj za izvoz otpada.

Javilo se nekoliko ponuditelja, cijena je bila nešto viša od 100 eura po toni. Vjerojatno niti ova cijena neće moći biti niža kao konačno rješenje za ovaj otpad. Jedino možemo zaključiti da država i Grad pogoduju određenim koncesionarima i da se zbog toga ovaj problem uporno ne rješava, ocijenila je Holy.

Naglasila je kako nije normalno da plan zbrinjavanja otpada izrađuje koncesionar po svojoj vlastitoj mjeri i mogućnostima i da ministarstvo i država to toleriraju. Tvrdi da u sustavu gospodarenja otpadom ima puno kriminala i korupcije te pogodovanja interesnim skupinama.

Holy za Dnevnik Nove TV otkriva: 'ORaH ne želi u Vladu, provođenje programa bi kontrolirali iz parlamenta'

Dok se ne uvedu jednaka pravila igre za sve, dok gradovi i općine i država ne kažu što žele, odnosno na koji način želi trajno ovakve probleme riješiti, neće biti pozitivnih pomaka, ocijenila je Holy.

Problem rješavanja otpada u Varaždinu postoji već dulji niz godina. Nakon što je prvotno posao zbrinjavanja otpada trebala dobiti tvrtka T7 VIS, Davora Patafte, a otpad se trebao zbrinuti u MBO pogonu, cijeli se slučaj našao pod istragom Državnog odvjetništva što je rezultiralo privođenjima aktera, među kojima i tadašnjeg gradonačelnika Ivana Čehoka.

U međuvremenu aktualna gradska vlast Varaždina, odnosno Gradsko vijeće, u ožujku 2013. dodijelilo je koncesiju za zbrinjavanje varaždinskog otpada Zajednici ponuditelja tvrtci CE-ZA-R, Eko flor plus Varaždin, Komunalac Davor i tvrtci Održivi razvoj. No, ugovor je tada predviđao samo odvoz otpada iz Varaždina bez trajnog zbrinjavanja što Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost po zakonu ne može sufinancirati. U međuvremenu koncesionar je trebao ponuditi novu analizu bala otpada i novi plan zbrinjavanja u čije bi se sufinanciranje mogao uključiti i Fond.

Direktor Fonda Sven Muller potvrdio je prije desetak dana u Varaždin da je zaprimio dokumentaciju, odnosno analizu i novi plan zbrinjavanja baliranog otpada. Naime, taj je zahtjev preduvjet da se ostvari tehnička i pravna podloga za odobravanje sufinanciranja.

Zadnju analizu stanja otpada, na zahtjev koncesionara, tvrtke Cezar, obavila je jedna austrijska tvrtka, točnije analizu je vodi Renato Šarc, savjetnik aktualnog ministra zaštite okoliša i prirde. Holy je, odgovarajući na novinarsko pitanje oko angažmana Šarca, ustvrdila da je to eklatantan sukob interesa. Inače, posao zbrinjavanja varaždinskog otpada vrijedna je oko 115 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene