Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od čaše vina do čaše šampanjca još je dug put s čim se slažu i stručnjaci.


U sljedeće dvije godine za Hrvatske će se građane promijeniti samo onoliko koliko Vlada učini reformama. Hoćemo li u Europskoj uniji živjeti opušteno ovisit će samo o nama i poslu koji Hrvatska obavi u iduće dvije godine. I dalje ćemo imati pristup fondovima, ali nećemo imati prava kao ostale članice.
'Nećemo još imati europsku putovnicu, naravno EU putovnicu ćemo imati tek kada postanemo punopravna članica. Neće se odnositi na nas svi oni financijski aranžmani koji se tiču članica EU', ističe profesor Damir Grubiša. Građani za sada ne mogu očekivati, primjerice, povoljnije kamate na kredite.

Vezani članci Poznati istarski vinar, Bruno Trapan Poznati istarski vinar otkrio što Vučić doista misli o malvaziji: ''Sjedili smo stol do stola, sasvim slučajno..." Milan Bandić Pristižu reakcije na smrt Milana Bandića, Peđa Grbin izrazio sućut obitelji i poručio: "Bandićev način upravljanja Zagrebom danas odlazi u povijest"

'Kamatne stope neće automatski pasti. Ovisit će prvenstveno o potezima koje mi u međuvremenu provedemo i reformama', ističe ekonomski analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić. Upravo o gospodarskim reformama ovisi koliko ćemo novih investitora uspjeti privući i stvoriti bolju poduzetničku klimu. 'Već danas trebamo započeti najavljene reforme da bi hrvatsko gospodarstvo bilo konkurentnije, da bismo ulaskom u EU sve te pogodnosti mogli iskoristiti', smatra predsjednik HUP-a Ivan Ergović.

Pogodnosti se, u ovom prijelaznom razdoblju, očekuju i u turizmu. Ministar Damir Bajs očekuje još veći broj gostiju iz europskih zemalja, ali i brže ostvarivanje investicija u turizmu. Već su spremne i nove promidžbene poruke. 'Da ćemo pozvati ljude da ljetuju u 28. članici EU. To je po meni bitno za sve nas, ali i za cjelokupni imidž zemlje u zemljama EU', ističe Bajs. Od danas imamo dvije godine da se potrudimo i s najboljim mogućim imidžem postanemo 28. članica Europske unije.