Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo što čeka Hrvate iduće dvije godine

Hoćemo li živjeti bolje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od čaše vina do čaše šampanjca još je dug put s čim se slažu i stručnjaci.

U sljedeće dvije godine za Hrvatske će se građane promijeniti samo onoliko koliko Vlada učini reformama. Hoćemo li u Europskoj uniji živjeti opušteno ovisit će samo o nama i poslu koji Hrvatska obavi u iduće dvije godine. I dalje ćemo imati pristup fondovima, ali nećemo imati prava kao ostale članice.
'Nećemo još imati europsku putovnicu, naravno EU putovnicu ćemo imati tek kada postanemo punopravna članica. Neće se odnositi na nas svi oni financijski aranžmani koji se tiču članica EU', ističe profesor Damir Grubiša. Građani za sada ne mogu očekivati, primjerice, povoljnije kamate na kredite.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović pojavio se na pressici čelnika SDP-a Peđe Grbina - 15 gađa poziciju premijera Pljušte reakcije na Milanovićevu kandidaturu: "Nakon njegove kandidature više ništa neće biti isto..." Marijan Pavliček suverenisti i mostovci protiv Glasanje o Turudiću podijelilo saborsku desnicu: "Ovo sve više sliči na autokratske režime Afrike ili Azije"

'Kamatne stope neće automatski pasti. Ovisit će prvenstveno o potezima koje mi u međuvremenu provedemo i reformama', ističe ekonomski analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić. Upravo o gospodarskim reformama ovisi koliko ćemo novih investitora uspjeti privući i stvoriti bolju poduzetničku klimu. 'Već danas trebamo započeti najavljene reforme da bi hrvatsko gospodarstvo bilo konkurentnije, da bismo ulaskom u EU sve te pogodnosti mogli iskoristiti', smatra predsjednik HUP-a Ivan Ergović.

Pogodnosti se, u ovom prijelaznom razdoblju, očekuju i u turizmu. Ministar Damir Bajs očekuje još veći broj gostiju iz europskih zemalja, ali i brže ostvarivanje investicija u turizmu. Već su spremne i nove promidžbene poruke. 'Da ćemo pozvati ljude da ljetuju u 28. članici EU. To je po meni bitno za sve nas, ali i za cjelokupni imidž zemlje u zemljama EU', ističe Bajs. Od danas imamo dvije godine da se potrudimo i s najboljim mogućim imidžem postanemo 28. članica Europske unije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene